Clavdij Jadlovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clavdij Jadlovskij
Født1. april 1934 (87 år)
Khmelnytskyj
BeskjeftigelseFekter, trener
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
Norge

Clavdij Igorevitsj Jadlovskij (russisk: Клавдий Игоревич Ядловский; estisk: Klavdi Jadlovski; født 1. april 1934 i Khmelnytskyj) er en russisk fektetrener[1]. Han er æret trener i Sovjetunionen, Estland og Russland. Har PhD i pedagogikk.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ble født i 1934 i byen Khmelnitsky, Ukraina. Hans trener var den første russiske verdensmesteren i fekting, Pyotr Zakovorot. I sin tidlige ungdom var han engasjert i karate, men senere forlot han denne sporten på grunn av semi-lovligheten og byttet til boksing. Han var mester for Sovjetunionen blant kadetter. En gang fikk han en skade og kunne ifølge legens forbud ikke bokse på tre måneder. Etter det bestemte han seg for å bytte til fekting og endte på den berømte Lviv -kårdeskolen under ledelse av en fantastisk trener Vadim Andrievsky.

Han fektet for landslaget i den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk. Han var også medlem av Sovjetunionens nasjonale epee-lag i 1955-1956. Har blitt tildelt tittelen mester for Sovjetunionen.

Clavdij er på trenerjobben siden 1948. I mange år jobbet han som seniortrener for det estiske rådet i All-Union Sports Federation "Dynamo".

Han var seniortrener for Sovjetunionens nasjonale lag og seniortrener for det estiske landslaget for kårde. På invitasjon av selveste styreleder for Presidium for det øverste rådet for den estiske SSR, Boris Tolbast, flyttet han i 1960 fra Lviv til Tallinn. Clavdij var allerede en høyt respektert og anerkjent trener som trente olympiske, verdens- og europamestere. Han utviklet en helt ny kårdestil og opprettet den såkalte estiske fekteskolen oppkalt etter Clavdij selv. Jadlovskij klarte å bringe estiske fektere til et høyt verdensnivå.

Han trente mesterne i de olympiske leker, verdensmestere, og mesterne av Europa og Sovjetunionen. Blant andre: Valery Pechushkin, Jan Veanes, Victor Latyshev, Heimo Talivee, Stasis Shaparnis, Hanna Selg, Pavel Lednev, Alexey Nikanchikov, Armen Arutinyan, Boris Yofe, Georgi Zažitski, Svetlana Chirkova, Igor Chikinev, Andres Liivak, Kosta Boliev , Heimo Talive, Kaido Kuur, i tillegg til at studentene hans også trente verdensmestere. Nikolay Novoselov, Oksana Ermakova, Julia Beljayeva, Irina Embrich, Erica Kirpu og Kristina Kuusk. Alle beviste at den estiske skolen fortsatt er den beste i verden.

Systemene og programmene Clavdij brukte på treningene brukes av studentene i forskjellige grener av livet. For eksempel innen politikk, medisin, ingeniørfag. Disse programmene kan brukes av advokater, forretningsmenn, arkeologer, kinematografer, forfattere, politikere, leger, politimenn og fagfolk med Ph.D. grad. Skolen hans opererer rett og slett overalt.

I mange land ble studentene hans trenere og oppnådde svært høye resultater. For eksempel Igor Chikinev, Valery Romanov, Georgi Zažitski, Victor Kirpu, Tynu Nurk, Sergey Gubarev, Alexey Cheremsky og andre. Bare i Norge har Clavdij Jadlovskij trent over ti trenere. Og det er også trenere og mestere i land som Estland, Israel, Russland, Ukraina, USA og andre.

Clavdij har en elev som blir nevnt i Guinness Book of Records og viet et helt kapittel til treneren sin i boken han selv har skrevet. Den lyder som: «5 Times I» - Pavel Lednev.

I nåtiden har Clavdij også mange oppnåelser. Eleven hans Stürle Thorkelsen tok 3. plass i europamesterskapet og kvalifiserte seg til OL for første gang i fektingshistorien til Norge. Dessuten har Fredrik Backer gjentatte ganger blitt vinner av verdens- og europamesterskap i nyere tid. Hans student Jonas Nordby, norgesmesteren, forsvarte sin doktorgradsavhandling og overrakte Clavdij arbeidet sitt som et bevis på takknemlighet.

På slutten av 2019, på Tallinn-turneringen, der det var deltakere fra mange land i verden, om lag 350 mennesker, ble Clavdij tildelt medaljen for den beste treneren av presidenten for Fekting i Estland.

I 2021, ved sommer-OL, beviste den estiske skolen (Clavdij-skolen) nok en gang sin overlegenhet. Estiske utøvere tok gullmedaljer på konkurransen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ядловский Клавдий Игоревич | Спорт-страна.ру». sport-strana.ru (russisk). Besøkt 6. februar 2018.