Claudia Antonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Claudia Antonia
Født30Rediger på Wikidata
Roma
Død66Rediger på Wikidata
Roma
EktefelleGnaeus Pompeius Magnus
Faustus Cornelius Sulla Felix
FarClaudius
MorAelia Paetina
SøskenClaudia Octavia (halvsøster på fars side)
Britannicus (halvbror på fars side)
Claudia Julia (halvsøster på fars side)
Tiberius Claudius Drusus (halvbror på fars side)
NasjonalitetRomerriket

Claudia Antonia (latin: ANTONIA•CLAUDII•CAESARIS•FILIA, født ca 30, død 66) var en datter av den romerske keiseren Claudius og hans andre kone Aelia Paetina. Antonia var en niese til barnebarnet til keiser Augustus, niese til barnet av keiser Tiberius, søskenbarn med keiser Caligula, halvsøster av Claudia Octavia og Tiberius Claudius Germanicus og kusine, stesøster og svigerinne til keiser Nero.

Frem til hun var 37 år gammel, vokste hun opp hos sin fosterbestemor Antonia den yngre, som døde dette året. Fra da av og frem til år 43, vokste hun opp hos sin far. I år 43 giftet hun seg med Gnaeus Pompeius Magnus, en etterkommer av Pompeia, datter av triumvir Pompeius. Hans foreldre var konsulen Marcus Licinius Crassus Frugi og Scribonia. Ifølge historikeren Sveton døde han flere år senere, da han ble dolket til døde til sengs med en gutt. Cassius Dio hevdet at keiserinne Valeria Messalina ga ordre om å drepe ham ut fra frykten for at han kunne bli en rival til Tiberius Claudius Germanicus, og slik at Antonia kunne gifte seg med Messalinas halvbror Faustus Cornelius Sulla Felix.

Faustus Sulla og Antonia giftet seg i år 47. De fikk en sønn som døde før han var to år. I år 58 ble Sulla sendt i eksil og drept i år 62 etter ordre fra keiser Nero. I år 65 skrev Tacitus om rykter om at Gaius Calpurnius Piso hadde planer om å gifte seg med Antonia, som et ledd i hans konspirasjon mot Nero.

Etter at keiserinne Neros andre kone, Poppaea Sabina døde, ba Nero Antonia om å gifte seg med henne. Da Antonia nektet, ble hun anklaget for et opprørsforsøk og henrettet. Med hennes død forsvant det siste levende barnebarn av Nero Claudius Drusus og Antonia den yngre.


[[Kategori:Julo-claudiske dynasti]