Clatsop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Clatsop er en liten indianerstamme tilhørende i det nordvestlige USA. Deres dialekt tilhører språket chinook. Tidlig på 1800-tallet bebodde de områder på nordvestkysten i den nåværende delstaten Oregon, fra munningen av Columbia River sørover til Tillamook Head.

Språk[rediger | rediger kilde]

Clatsopdialekten, som er utdødd, var en dialekt innen Lower Chinookan language. De fleste clatsopindianerne talte chinook-sjargong på det tidspunkt da Lewis and Clarks oppdagelsesekspedisjon kom i kontakt med dem.[1] Noen talte også nehalem, grunnet giftemål mellom stammene og kohabitasjon av gruppene.

Chinook-sjargong er et handelsspråk, og var utbredt langs den amerikanske nordlige stillehavskysten. Mange stedsnavn i området er fra chinooksjargong.

Historiske bosettinger[rediger | rediger kilde]

Stammens andre best kjente landsbyer var de følgende:

  • Konope, ved Colombiaflodens munning.
  • Neacoxy, viktigste sommerbosetting, ved kysten, ved munningen av Neacoxie Creek.
  • Neahkeluk, ved Point Adams.
  • Niakewankih, sør for Point Adams, ved utløpet av Ohanna Creek.
  • Neahkstowt, omtrent der Hammond ligger (det er en bydel av Warrenton).
  • Necotat, ved Seaside.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stammen nevnes først i journaler fra 1792 ført i pennen av kaptein Robert Gray.[trenger referanse] I 1805 kom Lewis og Clark-ekspedisjonen i kontakt med dem i 1805 ved utløpet av Colombiafloden. Ekspedisjonen kalte sin siste leir der for Fort Clatsop, oppkalt etter stammen, hvis nærmeste landsby var om lag 7 miles (11 km) unna. Stammen ble også navnegivende for det senere Clatsop County i Oregon. Ifølge William Clarks nedtegnelser bestod clatsopstammen den gang av rundt 200 personer i tre landsbyer, og de bodde i hus av sederplanker.[trenger referanse] Clatsoper besøkte fortet for å bedrive handel.

Stammen hadde sine høvdinger, men var sosialt fleksibel, med enkeltfamilier som tilsluttet seg hverandre i små landsbyer eller sesongbosettinger nær matkildene.[trenger referanse]

Clatsopene kunne forsyne ekspedisjonen med laks og bær og gav dem tips om jaktmetoder. Men kontakten var ikke så omfattende; det var ingen felles feriringer og fortet var bare åpent 24 dager for handelen den vinteren euroamerikanerne var der. En del av årsaken kan ha vært at det allerede bestod kontakt mellom britene og kyststammene, og dermed forventet clatsopene og chinookene seg høyere priser fra amerikanerne - som på sin side var i ferd med å slippe opp for medbragte handelsvarer eller gaver beregenet for indianerne de måtte treffe.[trenger referanse] Bare to clatsoper, Coboway og Cuscalar, nevnes flere ganger i korpsets journaler.

I en traktat fra 1851 avstod clatsopstammen 90 prosent av sitt land til den amerikanske regjering. Dette var en av mange traktater i nordvesten som aldri ble ratifisert av den amerikanske kongressen. Forskjellig fra andre stammer ble ikke clatsopene nødt til å flytte til noe reservat.

Den siste person som man kjenner til talte språket tillamook døde i 1972. Enkelte clatsop-nehalem-indianere forsøkte forgjeves å bli opptatt i enten Confederated Tribes of Siletz eller Confederated Tribes of Grand Ronde. I januar 2001 ble chinookstammen (som clatsopindianerne kunne betraktes som tilsluttet) offisielt anerkjent ved en presidentforordning av president Clinton - men denne statusanerkjennelse ble spesifikt utformet slik at clatsopindianere ikke var inkludert.[trenger referanse] Chinookenes rettsstatus ble senere omgjort av Bush-administrasjonen.

Clatsopsopene har således ingen amerikansk rettslig anerkjent status.[trenger referanse] Noen av de nå to hundre medlemmer har dannet en uoffisiell konføderasjon, Clatsop-Nehalem Confederated Tribes of Oregon, sammen med den salishtalende nehalemstammen (tillamook) som en gang bebodde området rundt Tillamook Bay. Mange clatsoper tilregner seg også chinook-stammen.[trenger referanse] Andre stammer i regionen, som quinault, siletz og grand ronde, har blant seg noen av delvis clapsopisk avstamning.[trenger referanse] Andre clatsoper er ikke affiliert på slike vis, men fortsetter å pleie sin kultur og sine seremonier i familiene og engere kretser, slik som også var skikken før.[trenger referanse]

Museumsutstillinger[rediger | rediger kilde]

Tillamook County Pioneer Museum i Tillamook utstiller artefakter knyttet til clatsopenes historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (Holton, J. R., Chinook Wawa, 2004)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]