Clara Peeters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Sannsynligvis et selvportrett i et vanitas-maleri, ca. 1610.
Stilleben med blomster og forgylte pokaler

Clara Peeters (født 1594 i Antwerpen, Hertugdømmet Brabant; død 1658) var en flamsk maler, framfor alt kjent for sine stilleben, spesielt frokost- og blomstermotiver.

Liv[rediger | rediger kilde]

De eksakte data om Peeters' fødsel er ikke kjent, men hun ble sannsynligvis født i Antwerpen i 1594. Det tidligste bevarte oljemaleriet fra hennes hånd stammer fra årene 1607/1608. Hun var da 14 år og kvaliteten på verket viser at hun må ha hatt en svært god lærer; kunsteksperter antar at hun var influert av Osias Beert.[1]

Peeters bodde først i Antwerpen, men flyttet til Amsterdam i 1612 og endelig til Den Haag i 1617. Hun giftet seg med Henrik Joossen i Antwerpen 1639. Den siste kjente informasjonen om henne er et tapt maleri fra 1657. Omstendighetene rundt hennes død er ikke kjent.

Virke[rediger | rediger kilde]

Clara Peeters regnes som en av stilleben-pionerene på 1600-tallet og den som innførte stillebenvarianten «frokostscene» i Nederlandene.[2]

Mange av Clara Peeters' bilder oppbevares i samlingene til Prado-museet i Madrid, i Rijksmuseum i Amsterdam og i National Museum of Women in the Arts i Washington.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]