Cinco de Mayo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cinco de Mayo er en regional helligdag i Mexico, hovedsakelig feiret i Puebla. Dagen feires også i USA av personer med meksikansk bakgrunn. Dagen er til minne om meksikanske styrkers seier over franske styrker i slaget ved Puebla den 5. mai 1862.

En vanlig misoppfatning i USA er at dagen er den meksikanske uavhengighetsdagen, men det er Grito de Dolores, 16. september.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sent i 1861 bestemte Frankrike (og andre europeiske land) seg for å prøve å okkupere Mexico grunnet deres manglende rentebetaling på lån de hadde fått tidligere.

Frankrike hadde suksess til å begynne med, men ved Puebla gikk den meksikanske hæren seirende ut, ledet av Ignacio Zaragoza. Seieren forsinket dog bare franskmennenes invasjon av Mexico. Ett år senere hadde Frankrike kontroll over landet, og innsatte Maximillian I som keiser. Fem år senere var franskmennene slått og kastet ut, og Maximillian henrettet av president Benito Juarez.

Feiring[rediger | rediger kilde]

Cinco de Mayo-feiring i St. Paul i Minnesota

Selve feiringen av dagen ble trolig oppfunnet i California på 1860-tallet som svar på Frankrikes invasjon av Mexico. I USA har dagen blitt viktig for å knytte både meksikanere og andre latinamerikanere sammen til en felles identitet, og kan sammenlignes med for eksempel irsk-ættedes feiring av St. Patricks dag.[2][3] Kommersielle krefter har tatt tak i dagen, og bruker den for å selge sine produkter som mexicansk mat, drikke og musikk. Flere byer i USA holder parader og konserter i uka før selve dagen, slik at Cinco de Mayo feires i større skala nord for grensa enn sør.[4]

I Mexico er Cinco de Mayo hovedsakelig en regional helligdag i Puebla, med minimal feiring ellers i landet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Cinco to drinko?' Not for me, amigo». The Boston Globe. 30. april 2006. Besøkt 5. mai 2008. 
  2. ^ «Collective Identity for Latinos». UCLA Newsroom. 5. mai 2005. Besøkt 5. mai 2008. 
  3. ^ «Cinco de Mayo, From Mexican Fiesta to Popular U.S. Holiday». national Geographic. 5. mai 2006. Besøkt 5. mai 2008. 
  4. ^ «The History of Cinco de Mayo». MEXOnline.com. 25. april 2007. Besøkt 5. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]