Chrysotoxum arcuatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Chrysotoxum arcuatum
Chrysotoxum arcuatum (hunn)
Chrysotoxum arcuatum (hunn)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysotoxum arcuatum
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: liten vepseblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis
vanlig i hele Norge.
Chrysotoxum arcuatum (hann)

Liten vepseblomsterflue (Chrysotoxum arcuatum) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele Norge unntatt i høyfjellet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-12 mm), tettbygd, gul og svart blomsterflue. Som hos andre Chrysotoxum-arter er antennene forholdsvis lange, lenger enn hodet. Arten kan kjennes på den runde bakkroppen kombinert med forholdsvis liten kroppsstørrelse. Hodet er stort og bredt, fasettøynene har fine, lysbrune hår og møtes i pannen hos hannene. Ansiktet er nesten flatt, med en svak midtbule, klart gult med svart midtstripe. Antennene er mørke, særlig det tredje leddet er forlenget, dette er lengre enn de to innerste leddene til sammen. Thorax er blankt svart med to grå lengdestriper i de fremre to tredjedelene, på sidene med gule sidestriper som er avbrutt over vingefestet. Scutellum er gult med svart spiss. Bakkroppen er kort oval, nesten kulerund, svart med gule hår. Det andre, tredje og fjerde leddet har gule striper som går fra sidekanten i en bue fremover, disse er avbrutt i midten. Det tredje og fjerde leddet har dessuten gul bakkant. Beina er gule og slanke. Vingene er glassklare med brun forkant.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av rotlevende bladlus, disse voktes gjerne av maur. De voksne fluene kan finnes fra mai til september og besøker mange slags blomster. Disse fluene treffer man helst ved bar- eller blandingsskoger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av Palearktis.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]