Chrysler Airflow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Chrysler Airflow er en bil som ble bygget av Chrysler Corporation fra 1934 til 1937. Airflow var en av de første amerikansk-bygde biler som brukte strømlinjeformen en slank og smekrere bil som ga mindre luftmotstand. Chrysler la stor vekt på, og mye arbeide i en fundamental forandring en bildesign som denne Chrysler Airflow, men det endte med et stort kommersielt feilgrep.

Genistreken ved Airflow-prosjektet[rediger | rediger kilde]

Basis for Chrysler Airflow lå i Chrysler Engineerings sjefingeniør, Carl Breers nysgjerrighet om hvordan formen hadde virkning på bevegelse i omgivelsene. I henhold til Chrysler, så ble Breer oppmerksom på dette da han så hvordan gjess fløy gjennom luften i en "V"-formasjon. En annen kilde oppgir at Beer så hvordan militærfly gjennomførte sine øvelser, mens ennå en hevdet at genistreken ved prosjektet var Breers interesse i luftskip og hvordan fasongen hjalp til bevegelse gjennom rommet.[trenger referanse]

Front view of a restored '34 Airflow.
Interior of a '34 Airflow.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Toyota AA, 1936. Influenced by the Chrysler Airflow via DeSoto Airflow.[1]
Volvo PV 36 Carioca

.

Det ryktes at Ferdinand Porsche importerte en tidlig utgave av Airflow coupe til Tyskland og brukte den som "inspirasjon". Beviset på denne teorien kan være likheten mellom den første Volkswagen Beetle og Volkswagen Airflow coupes.[trenger referanse]. Likevel, den er mer lik KDF-Wagen som ble tegnet og utformet så tidlig som i 1932, og de tsjekkiske Czech Tatra T97, noe som tilsier at disse kan ha vært inspirasjonskilde.

Referanser[rediger | rediger kilde]