Christoffer Schander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christoffer Schander
Født21. mai 1960Rediger på Wikidata
Häverö församling[1]
Død20. feb. 2012[2]Rediger på Wikidata (51 år)
Bergen
BeskjeftigelseBiolog, zoolog, malakolog, universitetslærer Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Carl Fredrik Christoffer Schander (født 21. mai 1960 i Häverö församling (Hallstavik) i Sverige, død 20. februar 2012) var professor i marinbiologi ved Universitetet i Bergen. Han var også tematisk leder ved Centre of Excellence i geobiologi. Hans doktoravhandling (1997) fra Universitetet i Gøteborg behandlet de evolusjonære relasjonene til den parasittiske gastropod-familien Pyramidellidae. Han jobbet på marine virvelløse dyr, hovedsakelig bløtdyr, og har publisert mer enn 90 vitenskapelige artikler i fagfellevurderte tidsskrifter, hvorav 76 er indeksert i Web of Knowledge. Fjorten av dem har blitt sitert ti ganger eller mer.

Ifølge Schander var målet med hans forskning å forstå den rollen som evolusjonære krefter og fylogeni har spilt i å skape organismemangfold. For å utvikle denne forståelsen brukte han fylogenetiske analyser som integrerte morfologiske, ultrastrukturelle og molekylære data. Hans forskning fokuserte på bløtdyr på grunn av det fantastiske, morfologiske mangfoldet av nyere taxa, og som på grunn av fossilene kan dateres tilbake til prekambrium. Mer spesifikt har hans forskning fokusert på ectoparasitic pyramidellid-snegler og aplacophorans som er en klasse av små, dypvanns, utelukkende bentiske, marine bløtdyr. Han var også interessert i biogeografi av disse dyrene, og studerte også forholdet mellom bløtdyr og andre dyregrupper og populasjonsgenetikk av flere organismer.

I tillegg til taksonomi og systematikk, har Schander også publisert flere artikler om bruk av formalinfiksert vev i molekylære studier. Han var også aktiv i DNA-strekkodingmiljøet.

Schander var viden kjent som en utmerket foreleser og en god underviser som inspirerte mange studenter gjennom sin karriere. For allmennheten er han kanskje mest kjent for sin forskning på Iberisk skogsnegl (Arion lusitanicus). Han hadde flere oppdrag for Artsdatabanken, og var medlem av både den svenske og norske ekspertkomitteen for rødlisting av marine virvelløse dyr.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Schander ble født i Sverige i 1960. I hjembyen Borås ble han en av de mest aktive svenske science fiction-fans på 1980-tallet, og skapte fanziner som Semikolon A & B og I väntan på PEP og TFO Efterapa, og som arrangør av science fiction-konvensjoner som RegnCon i 1981.

Schander døde etter kort tids sykdom den 20. februar 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Direktør ved Universitetsmuseet Christoffer Schander er død», verkets språk norsk, besøkt 16. oktober 2012[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]