Christodoulos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christodoulos
Archbishop Christodoulos (cropped).jpg
Født17. jan. 1939Rediger på Wikidata
XanthiRediger på Wikidata
Død28. jan. 2008[1]Rediger på Wikidata (69 år)
AthenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forkynner, teologRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i AthenRediger på Wikidata
Nasjonalitet HellasRediger på Wikidata
Gravlagt Første kirkegård i AthenRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Stjerneordenen, æresdoktor av universitetet Alexandre-Jean-Cuza de Iași (2000)Rediger på Wikidata
Signatur
Christodoulosʼ signatur

Erkebiskop Christodoulos av Athen (født 17. januar 1939 i Xanthi, Thrakia, Nord-Hellas, død 28. januar 2008) var erkebiskop og primas over den gresk-ortodokse kirke i Hellas, fra 1998 og frem til sin død.

Hans sivile navn var Christos Paraskevaidis. Da han var to år gammel, flyttet familien til Athen for å unnslippe tysk og bulgarsk okkupasjon av hjemsted under den andre verdenskrig. Hans far returnerte senere til hjembyen Xanthi etter verdenskrigen der han begynte å jobbe for byens ordfører. Christodoulos gikk på high school i den romersk-katolske Marist Leonteion Lyceum i Athen. Han studerte senere juss ved universitetet i Athen, derfra ble han uteksaminert i 1962, etter å ha blitt ordinert til diakon for den ortodokse kirken i 1961.

Han deltok også ved Graduate School ved University of Athens der han fikk en grad i teologi. Christodoulos ble ordinert til prest i 1965 og han ble uteksaminert fra det greske Menighetsfakultetet i 1967. Han jobbet først som sogneprest i Palaio Faliro, en forstad til Athen, mellom 1965 og 1974. I løpet av den tiden ble han også sjefssekretær for den hellige synode til kirken i Hellas. I 1974 ble han valgt til biskop av Demetrias i Volos, Thessalia, Dette var en jobb som han hadde frem til han ble valgt som erkebiskop av Athen i 1998.

Christodoulos var også utdannet til doktor i teologi, og han hadde en lavere grad i fransk og engelsk. I tillegg til å snakke italiensk og tysk. Han var forfatter av en rekke teologiske bøker og han mottok æresdoktorgrader fra Universitetet i Craiova og Universitetet i Iasi.

Han støttet opp om de fleste eksisterende sosiale tjenester som kirken i Hellas hadde ansvaret for, i tillegg lanserte han, som erkebiskop, nye tjenester for å møte flere sosiale problemer som den greske befolkningen. Blant annet mer velferd for narkomane og innvandrere, støtte for enslige mødre og mishandlede kvinner, omsorg for ofrene for menneskehandel, etablere en kjede av barnehager og skoler, og de ga bistand til fattige familier og familier som hadde mange barn og dårlig råd.

Han etablerte også organisasjonen "Solidaritet", som var tilknyttet kirken til Hellas. «Solidaritet» tillot en mer humanitær intervensjon av den greske kirken på et internasjonalt nivå i Midtøsten, Afrika, Asia og Øst-Europa. "Solidaritet" førte til flere kontroverser, slik som tilfellet hvor den fikk 5.6 millioner euro fra de greske myndighetene for å sende humanitær hjelp til befolkningen i Irak. I stedet brukte "Solidaritet" bare rundt 740 000 euro for å kjøpe mat, noe som de oppbevarte i lagerhus uten noen gang å sende dem til Irak, og de beholdt resten av pengene i en bankkonto i Hellas. Da det ble satt igang en undersøkelse av den økonomiske virksomheten til "Solidaritet" fant de ut flere uregelmessigheter.

Erkebiskopen støttet opp om Serbia (ett hovedsakelig ortodokst land), og viste stor offentlig motstand mot NATO og Kosovo-krigen i 1999 der Hellas spilte en ikke ubetydelig rolle..

I juni 2007 ble erkebiskop Christodoulos sendt til sykehus i Aretaeion Hospital i Athen og der ble han diagnostisert med leverkreft i høyre leverlapp. Han ble senere overført til Jackson Memorial Hospital i Miami, Florida for å gjennomgå en levertransplantasjon. Den 8. oktober 2007 ble transplantasjonen kansellert på grunn av metastaser. Etter forslag av hans fremmøtte legene, returnerte Christodoulos til Athen den 26. oktober for medisinsk behandling.

I hans siste dager, nektet erkebiskopen til å bli innlagt på sykehus, og foretrakk å forbli i sitt eget hjem i Psychiko, hvor han døde 28. januar 2008. Etter hans død kunngjorde den greske regjeringen en fire dagers nasjonal våke på stedet hvor hans kropp lå ved kapellet i katedralen Bebudelseskirken.

Hans begravelse ble holdt den 31. januar 2008. Det var ledet av Bartholomeus I, patriark Theofilos III av Jerusalem, patriark Theodore II av Alexandria, patriark Daniel i Romania, og tilstede var også erkebiskopen av Kypros, Chrysostomos II og erkebiskopen av America Demetrios. Valget av hans etterfølger som erkebiskop ble gjennomført ved kirkemøtet i Metropolitans i Hellas 7. februar 2008. Til tross for den gjentatte kritikken, viste Erkebiskop Christodoulos å være en av de mest populære erkebiskoper i gresk historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ap.google.com, arkiv-URL web.archive.org[Hentet fra Wikidata]