Christine Lahti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christine Lahti
Christine Lahti by David Shankbone.jpg
Lahti på Tribeca Film Festival i april 2008
Født4. april 1950 (69 år)
Birmingham
Ektefelle Thomas Schlamme (1983-)
Utdannet ved University of Michigan, Florida State University, William Esper Studio
Beskjeftigelse Skuespillerinne, filmregissør
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Oscar for beste kortfilm (spillefilm), Theatre World Award (1979)
Aktive år1979–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Christine Lahti (født 4. april 1950 i Birmingham i Michigan) er en amerikansk skuespiller og regissør.

Christine er datter av Elizabeth Margaret (født Tabar), en maler, husmor og sykepleier, og Paul Theodore Lahti, en kirurg. Lahti har finske aner, og Lahti er navnet på en liten by i Finland. Lahti studerte kunst ved Florida State University og mottok sin bachelorgrad i drama fra University of Michigan, der hun sluttet seg til Delta Gamma Sorority. Hun turnerte i Europa som en del av en pantomimetropp.

Etter endt college, dro Lahti til New York City, hvor hun jobbet som servitør og gjorde reklame. Hennes gjennombrudd som skuespiller var med filmen And Justice for All (1979) der også Al Pacino hadde en rolle. Hun dukket opp på TV for første gang i 1979 med serien The Executioner's Song.

Lahti mottok en Oscar-nominasjon innen kategorien beste kvinnelige birolle for sin prestasjon i Swing Shift fra 1984 og hun vant en Oscar for beste kortfilm, Live Action for Lieberman in Love (1995), der hun både var skuespiller og regisseør for filmen. Hun vant også en Emmy og en Golden Globe for sin rolle i Chicago Hope. Hun vant også en Golden Globe i 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]