Christianssands Møller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kornsiloen på Silokaia.

Christianssands Møller var en møllevirksomhet som holdt til ved Grimsbekken som har sitt løp fra dammen ved Møllevann i Kristiansand. Virksomheten ble etablert i 1888 med hvete-, rug-, bygg og maismøller, og nedlagt i 2008. I dag står bare bygningene igjen på stedet.

Kornsiloen på kai 13 oppført på slutten av 1930-tallet på Odderøya er tegnet av Sverre Aasland og Arne Korsmo for Christianssands Møller og er karakterisert som et «fremragende, selvstendig og arkitektonisk gjennomførte arbeid», og bygningen ble tildelt Houens fonds diplom i 1939.

Historikk[rediger | rediger kilde]

I 1787 ble gården Grim med påstående møllebruk og dammer overdratt til Peder Mørch. Eiendommen forble på familien Mørchs hender fram til 1871 da den ble solgt til Kristiansand kommune. Tre år senere ble møllen solgt videre til et interessentskap bestående av stadshauptmand H.G. Kirsebom og kjøpmennene Joh. P. Johnsen A. Olsen, S.P. Dahm samt brødrene Rosenkilde. Etter fire års drift selger disse selskapet til Christiansen & Co. som endret navnet til «Christiansens Møller». I neste omgang ble selskapet solgt til nye interessenter med Joh. P. Johnsen i spissen og det nye selskapet fikk navnet "Christianssands Møller". Produksjonen var ca 200 tønner pr. dag. I 1896 ble selskapet omdannet til et aksjeselskap med 160 000 kr i aksjekapital. I april 1896 ble møllen rammet av en stor brann, og man vurderte å flytte den ned til havnen. I 1901 besluttet eierne imidlertid å utvide aksjekapitalen til 375 000 kroner og gjenoppbygge møllen. I 1902 stod den nye møllen klar og driften ble gjenopptatt. Selskapet har siden vært i full drift og ble i 1988 overtatt av Noragruppen. Virksomheten i selskapet Christianssands Møller ble nedlagt i april 2008 etter 370 års virksomhet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]