Christian Magnus De Falsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Magnus De Falsen
Født12. des. 1719[1]Rediger på Wikidata
Død1. jan. 1799[1]Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseDommer Rediger på Wikidata
Embete
FarEnevold de Falsen
SøskenJohan Eskild de Falsen
BarnEnevold de Falsen
NasjonalitetNorge

Christian Magnus De Falsen (født 12. desember 1719 i København, død 1. januar 1799 i Christiania var en dansk-norsk embedsmann og jurist.

De Falsen ble født inn i en av de høyere borgerfamiliene i Danmark, og faren ble adlet i 1758 under navnet «De Falsen». Christian Magnus De Falsen gjorde karrière i statsapparatet, og ble i 1745 protokollsekretær i høyesterett og kanselliråd og fra 1760 assessor med rang av justisråd. I 1765 ble han utnevnt som en av tre medlemmer i kommisjonen som skulle undersøke omstendighetene rundt den såkalte strilekrigen i Bergen. De Falsen fremstod som leder for denne gruppen. Han, og resten av gruppen, gjorde et svært godt arbeide der både embedsmenn og bønder fikk legge frem sitt syn på det som hadde skjedd, og kommisjonen la fram en konklusjon som var balansert og rettet opp i en del av det som hadde vært bøndenes grunnlag for uroen.

Etter arbeidet med strilekrigen ble han i november 1765 utnevnt til justitiarius i overhoffretten i Christiania, det høyeste dommerembedet i Norge. Året etter fikk han rangen etatsråd og fra 1776 konferensråd. Han trakk seg tilbake i 1788 og ble erstattet av sin sønn Envold de Falsen, men ble boende i Christiania fram til sin død i 1799.

De Falsen var svært kunstinteressert, og oversatte flere skuespill, deriblant Molière og Corneille til dansk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Eneveldets menn i Norge, side(r) 162[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]