Christel Guillaume

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christel Guillaume
Født6. oktober 1927
Berlin
Død20. mars 2004[1] (76 år)
Berlin
Beskjeftigelse Spesialagent
Parti Sozialdemokratische Partei Deutschlands
Nasjonalitet Tyskland, Øst-Tyskland
Utmerkelser Karl Marx-ordenen

Christel Guillaume (født 6. oktober 1927 som Christel Boom i Berlin, død 20. mars 2004 samme sted) var en Stasiagent og spion for DDR.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun arbeidet først som sekretær og lot seg verve av Hauptverwaltung Aufklärung. I 1951 giftet hun seg med Günter Guillaume, som også var Stasiagent. De fikk sønnen Pierre Guillaume, senere Pierre Boom. I 1956 flyttet ekteparet på oppdrag fra Stasi til Vest-Tyskland, hvor de utga seg som «flyktninger». De slo seg ned i Frankfurt, og Christel Guillaume ble ansatt som sekretær i SPDs partikontor for Syd-Hessen.

I 1974 ble hun og hennes mann avslørt og arrestert den 24. april. Året etter ble hun dømt for landsforræderi til åtte års fengsel.

Ekteparet Guillaume ble sendt tilbake til DDR i 1981 som del av en agentutveksling. I DDR ble de æret som «fredsbudbringere». Christel Guillaume mottok Karl-Marx-ordenen, og ble utnevnt til oberstløytnant i Stasi.

Hun ble skilt fra mannen 16. desember 1981, og bodde siden tilbaketrukket i Hohen Neuendorf ved Berlin, i et hus bygget og sikret spesielt for henne.

Hun døde 20. mars 2004 i Berlin av en hjertelidelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 24. apr. 2014

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Udo Kollatz: Kreuzwege – Wegkreuzungen: Jugenderinnerungen eines alten Mannes. Fischer, Aachen 2007