Klamydia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Chlamydiainfeksjon)
Hopp til: navigasjon, søk
Klamydia
Klamydia
Livmortappen til en kvinne med klamydiainfeksjon
ICD-10-kode A55-A56.3
ICD-9-kode 099.41
DiseasesDB 2384

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Ordet klamydia brukes også om selve bakterien.

Typer[rediger | rediger kilde]

Det er hovedsakelig tre typer chlamydia-infeksjoner som er viktige hos mennesker:

Forekomst[rediger | rediger kilde]

Infeksjonen rammer i hovedsak unge voksne. Årlig avlegges i underkant av 20 000 positive klamydiaprøver i Norge. Dette gir imidlertid sannsynligvis et altfor lavt tall på antall smittede, da en studie gjort av studenthelsetjenesten på Blindern viste at 1 av 6 var infisert.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Årsaken til dette er at Infeksjonen arter seg med relativt lette symptomer som lett svie ved vannlating og av og til også lett utflod. Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80% av tilfellene, noe som gjelder begge kjønn.[1] Dette medfører at en stor andel av de infiserte ikke søker legehjelp og slik bidrar til videre spredning.

Patogenese[rediger | rediger kilde]

Langt fremskreden epididymitt

Klamydia kan ramme urinrøret, endetarmen, konjunktiva eller skape en systemisk infeksjon hos begge kjønn, og bartholinkjertlene eller livmorhalsen hos kvinner.

Ved ubehandlet infeksjon, kan den hos kvinner bre seg opp til egglederne og forårsake en betennelse (salpingitt), og hos menn bre seg via sædlederne til bitestiklene og forårsake en betennelse (epididymitt). Disse betennelsene kan i verste fall føre til infertilitet, med større risiko for kvinner enn for menn.

Ubehandlet klamydiainfeksjon er en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet hos kvinner.

Diagnose[rediger | rediger kilde]

Diagnose stilles på grunnlag av PCR, som avslører klamydiabakteriens DNA i cellerester fra urinrøret. Prøvemateriale kan enten tas med vattpinne eller ved urinprøve.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Infeksjonen behandles i de aller fleste tilfeller med en engangsdose Azitromycin. Behandling av seksuelt overførbare infeksjoner er gratis i Norge. Pasienter som ikke vil at opplysning om deres kjønnssykdom skal gis til HELFO (Helsetjenesteforvaltningen) eller apotek, velger likevel ofte å betale egenandel og medisin, selv om de har rett på gratis behandling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Klamydiainfeksjon i kjønnsorganene». Pasienthåndboka.no. Besøkt 12. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.