Hopp til innhold

Chinatown (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chinatown
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Westminster
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
PostnummerW1D
Kart
Chinatown
51°30′40″N 0°07′53″V

Chinatown (engelsk for «kinaby») er et område i Soho i City of Westminster, London. Det er som navnet antyder et område som er dominert av kinesiske innbyggere og næringsdrivende. Det utgjør et område i og rundt Gerrard Street med en rekke kinesiske restauranter, bakerier, supermarkeder, suvenirbutikker, og andre forretninger drevet av kinesere (eller asiater). Kineserne kaller Gerrard Street for Tong Yan Kai, «den kinesiske gate».[1]

Chinatown i London

Betegnelsen «chinatown» har blitt benyttet ved ulike tider for å beskrive ulike steder i London. Det første området i London kjent som chinatown var lokalisert i området Limehouse i East End av London.[2][3] Etterhvert som kinesisk mat og kultur ble mer populært, og mange kinesere i byen begynte å bli mer velstående, flyttet det til West End. Flyttingen førte med seg at Chinatown fikk et helt annet og mer åpent preg. Den gamle var preget av opiumsbuler og slum, mens dagens Chinatown er et velholdt område i hjertet av Londons underholdningsområde.

Området er typisk for kinesiske bydeler i vestlige land. Det er kinesiske dekorasjoner og symboler, og butikkene og restaurantene er for det meste kinesiske. Dog er det, ettersom det ligger i Soho, noen sexbutikker og strippebarer der også. Gateskiltene er tospråklige, på engelsk og kinesisk.

Innvandrere fra andre asiatiske land, som Japan, Singapore og Korea, driver også forretninger og bor i Chinatown.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Chinatown», Hidden London
  2. ^ Sales, Rosemary; d'Angelo, Alessio; Liang, Xiujing et al (2009): Branding Cities: Cosmopolitanism, Parochialism, and Social Change, Routledge, s. 45–58.
  3. ^ «London's first Chinatown» Arkivert 16. juli 2012 hos Wayback Machine., PortCities London


Autoritetsdata