Chimamanda Ngozi Adichie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chimamanda Ngozi Adichie
ChimamandaAdichie.jpg
Født 15. september 1977
Enugu
Utdannelse Yale University, Johns Hopkins University, Drexel University
Nasjonalitet Nigeria
Utmerkelser The MacArthur Fellows Program, Q18884, Anisfield-Wolf Book Award

Chimamanda Ngozi Adichie (født 15. september 1977) er en nigeriansk forfatter som for sine to første romaner har vunnet flere litterære priser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i byen Enugu i det sørøstlige Nigeria og vokste opp i universitetsbyen Nsukka, der Universitetet i Nigeria ligger. Da hun vokste opp var hennes far professor i statistikk ved universitetet, og moren jobbet der som universitetssekretær. Hennes familie tilhører igbofolket.

Da hun var 19, forlot Adichie Nigeria for å gå på college i USA. Hun begynte først på medisin- og farmasistudier ved Drexel University i Philadelphia, men ble så overført til Eastern Connecticut State University for å bo nærmere søsteren som hadde legepraksis i Coventry. Her studerte hun kommunikasjon og politisk vitenskap, og fulltførte sin bachelorgrad summa cum laude i 2001. I 2003 fullførte hun en mastergrad i kreativ skriving ved Johns Hopkins University i Baltimore, og i 2008 en mastergrad i afrikanske studier ved Yale University. I 2008 ble hun tildelt en plass på The MacArthur Fellowship Program.

Adichie fikk sin første roman utgitt i 2003. Den fikk jevnt gode kritikker. Hennes andre roman ble i 2007 tildelt «Orange Prize for Fiction». I 2008 ble Adichie utnevnt til gjesteprofessor ved kreativ skriving på Wesleyan University i Connecticut, der hun deltok i Wesleyan's Distinguished Writers Series.

Adichie er gift og bor vekselvis i Nigeria og i USA.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur oversatt til norsk

  • Purple Hibiscus (2003), på norsk som Dyprød hibiskus (Gyldendal, 2006), oversatt av Mona Lange
  • Half of a Yellow Sun (2006), på norsk som En halv gul sol (Gyldendal, 2007), oversatt av Mona Lange
  • The Thing Around Your Neck (2009), novellesamling, på norsk som Kvelningsfornemmelser (Gyldendal, 2009), oversatt av Mona Lange
  • Americanah (2013), på norsk som Americanah (Gyldendal, 2013), oversatt av Hilde Stubhaug
  • We Should All Be Feminists (2014), essay, på norsk som Vi burde alle være feminister (Gyldendal, 2015), oversatt av Kari Marstein

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]