Chimamanda Ngozi Adichie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chimamanda Ngozi Adichie
ChimamandaAdichie.jpg
Født15. september 1977 (40 år)
Enugu
Utdannet ved Yale University, Johns Hopkins University, Drexel University, Eastern Connecticut State University
Beskjeftigelse Skribent, lærer, poet
NasjonalitetNigeria
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser The MacArthur Fellows Program, Baileys Women's Prize for Fiction, Anisfield-Wolf Book Award

Chimamanda Ngozi Adichie (født 15. september 1977) er en nigeriansk forfatter som for sine to første romaner har vunnet flere litterære priser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i byen Enugu i det sørøstlige Nigeria og vokste opp i universitetsbyen Nsukka, der Universitetet i Nigeria ligger. Da hun vokste opp var hennes far professor i statistikk ved universitetet, og moren jobbet der som universitetssekretær. Hennes familie tilhører igbofolket.

Da hun var 19, forlot Adichie Nigeria for å gå på college i USA. Hun begynte først på medisin- og farmasistudier ved Drexel University i Philadelphia, men ble så overført til Eastern Connecticut State University for å bo nærmere søsteren som hadde legepraksis i Coventry. Her studerte hun kommunikasjon og politisk vitenskap, og fulltførte sin bachelorgrad summa cum laude i 2001. I 2003 fullførte hun en mastergrad i kreativ skriving ved Johns Hopkins University i Baltimore, og i 2008 en mastergrad i afrikanske studier ved Yale University. I 2008 ble hun tildelt en plass på The MacArthur Fellowship Program.

Adichie fikk sin første roman utgitt i 2003. Den fikk jevnt gode kritikker. Hennes andre roman ble i 2007 tildelt «Orange Prize for Fiction». I 2008 ble Adichie utnevnt til gjesteprofessor ved kreativ skriving på Wesleyan University i Connecticut, der hun deltok i Wesleyan's Distinguished Writers Series.

Adichie er gift og bor vekselvis i Nigeria og i USA.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur oversatt til norsk

  • Purple Hibiscus (2003), på norsk som Dyprød hibiskus (Gyldendal, 2006), oversatt av Mona Lange
  • Half of a Yellow Sun (2006), på norsk som En halv gul sol (Gyldendal, 2007), oversatt av Mona Lange
  • The Thing Around Your Neck (2009), novellesamling, på norsk som Kvelningsfornemmelser (Gyldendal, 2009), oversatt av Mona Lange
  • Americanah (2013), på norsk som Americanah (Gyldendal, 2013), oversatt av Hilde Stubhaug
  • We Should All Be Feminists (2014), essay, på norsk som Vi burde alle være feminister (Gyldendal, 2015), oversatt av Kari Marstein

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]