Chiles sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chiles sentralbank
Banco Central de Chile
Chiles sentralbank
HovedkvarterChile Santiago
Etablert1925
SentralbanksjefRodrigo Vergara
Sentralbank forChile
ValutaChilensk peso
ISO 4217CLP
Nettstedhttp://www.bcentral.cl

Chiles sentralbank (spansk: Banco Central de Chile) er sentralbanken i Chile.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ismael Tocornal, sentralbankens første sentralbanksjef.

Banken ble etablert gjennom resolusjon 486 av 21. august 1925 under president Arturo Alessandri Palma. I denne perioden hadde Chile engasjert professor Edwin Walter Kemmerer fra University of Princeton i et forsøk på å restrukturere Chiles økonomiske system. Et av prosjektene Kemmerer-delegasjonen hadde var å etablere en ny valutalov, som skulle stabilisere Chiles valuta (peso), etablere en sentralbank, etablere en ny banklov, og en ny budsjettlov.

Sentralbanken var i drift fra 11. januar 1926. Kapitalen dens i starten var 150 millioner pesos. Sentralbanken var allerede fra starten av uavhengig av regjeringen, som en selvstendig juridisk enhet. Imidlertid var den underlagt kontroll gjennom bankloven som ble vedtatt 26. september 1925. Hovedoppgavene i starten var å sørge for en stabil peso, og å regulere valutaen i tråd med markedets behov. Som et verktøy for å oppnå dette ble banken også gitt retten til å utstede penger. Bankloven krevde også at sentralbanken holdt en gullreserve tilsvarende 50% av bankens aksjekapital.

Fra juli 1953 ble en ny sentralbanklov vedtatt og den videreførte sentralbankens uavhengighet, og ga den et noe utvidet mandat i forhold til den tidligere loven, med oppgave å sørge for stabil økonomisk utvikling gjennom aktiv bruk av penge- og kredittpolitikken, unngå høy inflasjon og lavkonjunktur, slik at landet får utnyttet sine ressurser maksimalt. Fra dette tidspunkt begynte sentralbanken å spille en mer aktiv rolle i landets økonomiske utvikling.

Chile fikk også ny sentralbanklov igjen i 1960 og 1975.

Målsettinger og hovedoppgaver[rediger | rediger kilde]

Hovedstyringsmålene til sentralbanken er definert i sentralbanklovens artikkel 3. Det første hovedmålet er stabil valutakurs. For å oppnå dette har de et delmål om å holde inflasjonen lav og stabil.[1] Det andre hovedmålet er et velfungerende innenlands betalingssystem, og det tredje hovedmålet er et velfungerende betalingssystem mot utlandet.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Carlos Massad Abud, sentralbanksjef fra 1996 til 2003.

Sentralbanksjef er pr mars 2018 Mario Marcel.[2] Han overtok etter Rodrigo Vergara i desember 2016.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]