Chen Yucheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Chen Yucheng (født i 1834 i fylket Teng i provinsen Guangxi i Kina, død 1. mai 1862 nær Xinxiang i Henan; forenklet kinesisk: 陈玉成; tradisjonell kinesisk: 陳玉成; pinyin: Chén Yùchéng; Wade–Giles: Ch'en Yu-ch'eng), opprinnelig Chen Picheng (forenklet kinesisk: 陈丕成; tradisjonell kinesisk: 陳丕成; pinyin: Chén Pīchéng), var en kinesisk general under Taipingopprøret og senere kåret til Den heroiske (Ying) prins av Taipingmonarkiet under opprørets senere stadium, med det berømte tilnavnet «Den firøyde hund» på grunn av to markante føflekker under øynene. Hans to føflekker lignet på øyne på tilstrekkelig avstand, og skremte noen Qing-soldater.

Chen Yucheng sluttet seg til Taipingopprørerne i 1851. Han var da bare 15 år gammel, men steg raskt i gradene på grunn av sitt mot og sin taktiske begavelse. I 1856, i etterkant av en intern maktkamp innen taipingledelse, ble han forfremmet til general.

Etter å ha ledet en rekke vellykkede militære operasjoner vestenfor Nanjing mellom 1856 og 1858 ble Chen gitt tittelen Den heroiske prins av taipingkongene det følgende år. Sammen med general Li Xiucheng organiserte Chen en andre beleiring av Nanking i 1860. Han rykket så frem mot nordvest, som en del av en knipetangsmanøver i en offensiv mot de keiserlige styrker i 1861. Men taipingstyrkene var dårlig koordinert, og Chen ble tvunget til å innta defensive stillinger, og etterhvert til å trekke seg tilbake. Etter dette nederlaget ble Chen forrådt og så henrettet av keiserlige Qing-styrker i mai 1862.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hummel, Arthur W., ed., Eminent Chinese of the Ch'en Period (1644-1912), Washington, D.C., 1944.
  • Michael, Franz. The Taiping Rebellion: History and Documents (Vol. II/III), Seattle, 1971.
  • Michael, Franz and Chang Chung-li, The Taiping Rebellion: History and Documents (Vol. I), Seattle, 1966.
  • Teng, Ssu-yu. New Light on the Taiping Rebellion, Cambridge, Mass., 1950.