Li Xiucheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Xiucheng
StatueofLiXiucheng.jpeg
Statue av Li Xiucheng, i Suzhou
Født1823[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
TengRediger på Wikidata
Død7. august 1864[1]Rediger på Wikidata
JiangningRediger på Wikidata
Barn Li RongfaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær befalingshavendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Qing-dynastiet, Taiping Heavenly KingdomRediger på Wikidata

Li Xiucheng (kinesisk: 李秀成; pinyin: Lǐ Xiùchéng; født 1823 i fylket Teng i Guangxi i Kina, henrettet 7. august 1864 i Jiangning i Jiangsu) var en ledende militær leder av taipingstyrkene under taipingopprøret. Han fikk tilnavnet «den lojale konge» (忠王, Chung-Wang), fordi han ble forsøkt bestukket av en Qing-general for å ta livet av Hong Xiuquan, men nektet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Li Xiucheng var av fattig bondeslekt; familien drev subsistensjordbruk og kullbrenning og slet med å holde hodet over vann. Som ung voksen var Li Xiucheng funksjonelt analfabet, for familien kunne ikke se seg råd til å sende ham til skole.

Opprører, hærfører[rediger | rediger kilde]

I 1851 sluttet han seg til Taipingbevegelsen mens opprørerne marsjerte gjennom området.[5].

Han tjente Hong Xiuquans taipingstyre med stor dyktighet. Etter 1859, da taipingerne var hjemsøkt av indre splid, dårlig overordnet lederskap og korrupsjon, var det ved Lis militære og administrative talent at bevegelsen likevel holdt seg gående og gjorde nye erobringer.

Li førte taipingopprørerne til mange militære seirer, som erobringen av Suzhou i juni 1860. Li Xiuchengs palass i Suzhou er er det eneste av palassene benyttet av taipinghærførere som er vlitt bevart for ettertiden.

Men Li klarte ikke å erobre den viktige byen Shanghai, som han angrep i august 1860. Han måtte da gi tapt for den alltid seierrike hær, da ledet av den amerikanske leiesoldaten Frederick Townsend Ward.

Da Qing-styrkene i 1864 foretok sitt avsluttende angrep på Nanjing, opprørernes hovedstad, skal han etter sigende ha overlatt sin beste hest til den unge kronprinsen (Hong Xiuquans sønn Hong Tianguifu), og måtte dermed selv nøye seg med en svak hest. Dermed ble han raskt innhentet og tatt til fange av de keiserlige styrker. Han ble forhørt og, etter sin «tilståelse», henrettet av general Zeng Guofan i 1864. Kort før sin henrettelse skrev han en kort selvbiografi (《忠王李秀成自述》).

Lis sverd[rediger | rediger kilde]

Li hadde tidligere overlatt sitt sverd til lillebroren, Li Shixian. Li Shixian tapte det, og det falt i Charles George Gordons hender i Liyang. Gordon gav det til en slektning av Dronning Victoria, og etterhvert gikk det – nesten – i glemmeboken. I 1961 ble dets identitet oppdaget av en professor i London, og i 1981 ble det gitt til kineserne. Nå er det i Det kinesiske nasjonalmuseum i Beijing.

Påstått selvbiografi[rediger | rediger kilde]

Zhongprins Li Xiucheng beskriver seg selv (《忠王李秀成自述》) er en selvbiografi som skal være nedtegnet rett før hans henrettelse.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Li-Xiucheng, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ MAK, oppført som Xiucheng Li, PLWABN-ID 9810697659705606
  3. ^ CERL Thesaurus, oppført som Xiucheng Li, CERL-ID cnp01438932, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ National Library of Australia, oppført som Xiucheng Li, NLA Trove ID 1330137, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Stephen R. Platt: Autumn in the Heavenly Kingdom - China, the West and the Epic Story of the Taiping Civil War. New York, 2012, S. 56f