Chen Yi (Kuomintang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chen Yi

Chen Yi (tradisjonell kinesisk: 陳儀, forenklet kinesisk: 陈仪, pinyin: Chén Yí, født 1883 i Shaoxing i provinsen Zhejiang i Kina, død 18. juni 1950) var øverste leder og garnisonskommandant (警備總司令) på Taiwan etter at øya ble overgitt av Japan til Republikken Kina i 1945. Hans forfeilede håndtering av spenninger mellom taiwankinesere og ferske tilflyttede fra Fastlandet utløste 28. februar-hendelsen. Han ble senere avsatt for illojalitet (ikke knyttet til 28. februar-hendelsen).

Chen studerte ved Qiushiakademiet (nå Zhejianguniversitetet) og fortsatte fra 1902 i syv år ved et militærakademi i Japan.[1] Han sluttet seg til Guangfuhui mens han var i Japan. Han returned til Japan i 1917 for å studere ved et militæruniversitet for tre år, og bosatte seg så i Shanghai.

Han ble formann, senator (總參議) og guvernør for provinsen Zhejiang i oktober 1925. Chen var også kommandant for Den nasjonale revolusjonshærs 19. rutearme. Fra 1927 arbeidet han i departementet for militærranliggender, og så som formann av Fujian i 1933 og generalsekretær for Yuaneksekutivet.

Etter ordre fra general Douglas MacArthur[2] ble Chen Yi fulgt av George Kerr til Taiwan for å ta imot japanernes kapitulasjon som Republikken Kinas representant. Den 25. oktober 1945 var han med på å undertegne kapitulasjonsinstrumentet sammen med general Ando Rikichi, japanernes generalguvernør på Taiwan, i Taipeis rådhus (senere Zhongshanhallen). Chen Yi proklamerte den datoen som Taiwans retrosesjonsdag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]