Chen Yi (Kuomintang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chen Yi
Chen Yi.jpg
Født3. mai 1883
Shaoxing
Død18. juni 1950 (67 år)
Taipei
Gravlagt Wugu District
Utdannet ved Det keiserlige militærakademi, Zhejianguniversitetet
Beskjeftigelse Politiker, militær
Parti Kuomintang
Nasjonalitet Kina

Chen Yi (tradisjonell kinesisk: 陳儀, forenklet kinesisk: 陈仪, pinyin: Chén Yí, født 1883 i Shaoxing i provinsen Zhejiang i Kina, død 18. juni 1950) var øverste leder og garnisonskommandant (警備總司令) på Taiwan etter at øya ble overgitt av Japan til Republikken Kina i 1945. Hans forfeilede håndtering av spenninger mellom taiwankinesere og ferske tilflyttede fra Fastlandet utløste 28. februar-hendelsen. Han ble senere avsatt for illojalitet (ikke knyttet til 28. februar-hendelsen).

Chen studerte ved Qiushiakademiet (nå Zhejianguniversitetet) og fortsatte fra 1902 i syv år ved et militærakademi i Japan.[1] Han sluttet seg til Guangfuhui mens han var i Japan. Han returned til Japan i 1917 for å studere ved et militæruniversitet for tre år, og bosatte seg så i Shanghai.

Han ble formann, senator (總參議) og guvernør for provinsen Zhejiang i oktober 1925. Chen var også kommandant for Den nasjonale revolusjonshærs 19. rutearme. Fra 1927 arbeidet han i departementet for militærranliggender, og så som formann av Fujian i 1933 og generalsekretær for Yuaneksekutivet.

Etter ordre fra general Douglas MacArthur[2] ble Chen Yi fulgt av George Kerr til Taiwan for å ta imot japanernes kapitulasjon som Republikken Kinas representant. Den 25. oktober 1945 var han med på å undertegne kapitulasjonsinstrumentet sammen med general Ando Rikichi, japanernes generalguvernør på Taiwan, i Taipeis rådhus (senere Zhongshanhallen). Chen Yi proklamerte den datoen som Taiwans retrosesjonsdag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 知名人物 Arkivert 29. oktober 2009 hos Wayback Machine. (ja)
  2. ^ Supreme Commander for the Allied Powers General Order no. One Arkivert 14. oktober 2002 hos Wayback Machine., Taiwan Documents Project (en)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]