Charlottes tryllevev (barnebok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Charlottes tryllevev (eng. Charlotte's Web) er en amerikansk barnebok fra 1952 skrevet av E. B. White og illustrert av Garth Williams. Boken forteller om grisen Wilbur og hans vennskap med edderkoppen Charlotte. Boken ble svært populær; den regnes som en moderne klassiker i USA, og gleder både barn og voksne. I 2000 oppførte Publishers Weekly boka som den mest solgte barneboka noensinne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken handler om en gris, Wilbur, som i min noe i kullet reddet fra å bli drept av bondedatter Ferns ønske om å beholde ham som en kjæledyr. Ferm uker gammel, solgte han til nabolandet bonden Zuckerman, der han ble etter en periode med ensomhet treff showet edderkoppen Charlotte som finner en måte å redde ham fra å bli slaktet.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Boken dannet grunnlaget for den amerikanske tegnefilmen Charlottes tryllevev fra 1973 med Debbie Reynolds i hovedrollen som Charlotte. Henry Gibson spilte Wilbur, og komikeren Paul Lynde spilte Templeton. Boken ble på nytt filmatisert i 2006, der Dakota Fanning spilte rollen som Fern.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]