Charlotte Baden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charlotte Baden
Sophia Lovisa Charlotte Baden født von Klenau
Georg Mathias Fuchs (attrib.) - Sophie Louise Charlotte Baden.jpg
Maleri tilskrevet Georg Mathias Fuchs
Født21. november 1740
København
Død6. juni 1824 (83 år)
København
Ektefelle Jacob Baden
Beskjeftigelse Forfatter og brevskriver
Nasjonalitet Dansk

Sophia Lovisa Charlotte Baden (født 21. november 1740 i København, død 6. juni 1824 samme sted) var en dansk forfatterinne og brevskriver.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av major Gustav Ludvig von Klenau (1703–72) og Bolette Cathrine From (1696–1788). 5 år gammel ble faren utstasjonert som premierløytnant i Norge, og Charlotte ble derfor satt i pleie hos en velbeslått slektning, Anna Sophie von den Osten. Denne var hoffmesterinne hos Frederik IVs datter prinsesse Charlotte Amalie, og prinsessen kom til å sørge for Charlottes oppdragelse og dannelse. Hun fikk tilkjent en livsvarig pensjon, ble introdusert for en rekke fornemme familier og fikk skolegang på fru Rolffs institutt i Nyborg.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

I 1763 inngikk hun ekteskap med den 5 år eldre filolog (og senere professor) Jacob Baden, og etter 21 års samliv debuterte hun i 1784 med brevromanen Den fortsatte Grandison, som var en fri fortsettelse av Samuel Richardsons roman The History of Sir Charles Grandison. Den ble trykket i Bibliothek for det smukke Kïön i 1784, og gjenutgitt i 1792. Hun fikk også trykket en rekke korttekster om det kvinnelige sjeleliv, ofte kamuflert som brev, i forlegger S. Poulsens Morgen-Posten. Charlotte har det insisterende oppgjør mot sværmeri og føleri til felles med sin samtidige kollega Charlotte Dorothea Biehl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]