Charlotta Ehrenpohl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charlotta Ehrenpohl
Født28. juli 1841Rediger på Wikidata
Død31. des. 1914Rediger på Wikidata (73 år)
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Sr Ckarlottas maleri av den hellige Birgitta.

Charlotta «Lotten» Sophia Ehrenpohl (født 28. juli 1841 i Halmstad i Sverige, død 31. desember 1914 i Weert i Nederland) var en svensk birgittinernonne og billedkunstner (malerinne).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun var ett av syv barn of den eldste av seks døtre til løytnant Carl Adolf Ehrenpohl og Katarina Sofia Henrika Lagergren.

Clarlotta Ehrenpohl gikk i pikepensjon i Växjö og Halmstad frem til femten års alder, da hun fikk komme hjem for å undervise sine søstre i hjemmet. Hun studerte maleriunder Kilian Zoll i 1860 og bedrev 1864-1868 studier i malerkunst ved Konstakademien i Stockholm med Johan Christoffer Boklund og Fredrik Wilhelm Scholander som lærer. Hun ble ansett å ha en stor kunstnerisk begavelse og ble tildelt premier, stipendier og lovord i studieårene.

Etter eksamen i 1868 arbeidet Ehrenpohl som tegnelærer og guvernante, gav privattimer og ble engasjert for renovering av gamle familieportretter. Hun ble ansatt i 1872 som lærer i kunst ved franska katolska skolan i Stockholm, også kalt Slavonska skolan, som ble derevet av de franske ordenssøstrene Filles du Coeur de Marie. Hun var ansatt som sekretær for dronning Josefina.

Hun hadde i lengre tid opplevd en dragning til katolisismen, noe som vokste under hennes ansettelse hos den katolske Josefina. Hun ble ansatt i 1874 som tegnelærer ved en skole i Breslau, og konverterte den 7. april 1875 til den katolskr kirke.

I 1877 forlot hun Sverige for å inntre som nonne i birgittinerklostret Maria Haart i Weert i Nederland under ordensnavnet søster Maria Catharina av Jesus och Marias Heliga Hjärtan. I sin tid vrd klostrret utførte hun et stort antall malerier med religiøse motiver for kirker og kloster.

Charlotta Ehrenpohl er representert ved Norrköpings konstmuseum.[1]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norrköpings konstmuseum : katalog. Norrköpings konstmuseum. ISBN 91-88244-22-9.