Charlie Patton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charley Patton
Charlie Patton
Født1. mai 1891Rediger på Wikidata
Bolton
Død28. april 1934[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (42 år)
Indianola
Gravlagt Holly Ridge CemeteryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse musiker
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Grammy Hall of Fame Award (1998)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)The Masked Marvel, Elder J.J. Hadley
KallenavnThe Masked Marvel
Elder J. J. Hadley
SjangerDelta blues, Country blues, Gospel blues
InstrumentSlidegitar, gitar
Aktive år19161934
PlateselskapParamount, Vocalion
IMDbIMDb

Charlie Patton, bedre kjent som Charley Patton, (født 1. mai 1891, død 28. april 1934) var en amerikansk bluesmusiker, ofte omtalt som deltabluesens far og en av de aller viktigste musikerne i den amerikanske musikkens historie. Hans innflytelse kan spores i så å si alle deltabluesmusikere som fulgte etter ham. Selv stavet han navnet sitt «Charlie», mens det på gravstenen og på flere utgivelser står «Charley». I 1980 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame.[11]

Dockeryplantasjen i 2005

Patton ble født i Hinds County i Mississippi nær tettstedet Edvards, og bodde mesteparten av livet i Sunflower County i Mississippideltaet. Rundt 1900 flyttet han med familien sin nordover til den legendariske Dockery Plantation. Det var senere der både John Lee Hooker og Howlin' Wolf lærte Pattons musikk å kjenne, og det var og der Robert Johnson begynte å spille gitar. På Dockery fikk den unge Patton opplæring av Henry Sloan, en tidlig deltabluesmusiker. Patton hang på Sloan til han var nitten år gammel og var blitt en dyktig musiker.

Han ble svært populær i den sørlige delen av USA, og ble i motsetning til de fleste andre bluesmusikere på den tiden invitert til å spille på plantasjer og spisesteder. Patton var kjent for å gi gode show, der han spilte gitar både på ryggen og nakken. Det fortelles at stemmen hans bar hele 500 yards uten elektrisk forsterkning.

Charlie Patton spilte inn totalt 72 låter, inklusive alternative kutt. Han gjorde sine første plateinnspillinger 14. juni 1929, for Paramount. Sine siste innspillinger gjorde Patton for Vocalion 30. januar1. februar 1934. Charlie Patton har også deltatt på innspillinger med Bertha Lee og Henry Sims.

Patton døde av en hjertefeil i 1934 og er begravet i Holly Ridge i Mississippi. Kun ett fotografi av Patton finnes, men ektheten er omstridt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]