Charles Dilke, 1. baronett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Dilke, 1. baronett
Født18. februar 1810
Død10. mai 1869 (59 år)
Barn Charles Dilke
Utdannet ved Trinity Hall, Westminster School
Beskjeftigelse Politiker, journalist
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland

Charles Wentworth Dilke, 1. baronett (født 18. februar 1810 i London, død 10. mai 1869 i St. Petersburg) var en britisk Whig politiker, sønn av Charles Wentworth Dilke, innehaver og redaktør av The Athenaeum.

Dilke ble født i London. Han ble utdannet ved Westminster School og Trinity Hall, Cambridge.[1] Han hjalp til med å få igjennom den parlamentariske reformloven av 1832 som ble vedtatt under Whig administrasjon til den 2. jarl Grey.

Dilke studerte juss og i 1834 tok han graden LL.B., men praktiserte ikke. Han hjalp sin far i hans litterære verk, og var i noen år formann i Society of Arts, foruten å ta en fremtredende rolle i Royal Horticultural Society og andre organer. I 1841 var han med grunnla The Gardeners 'Chronicle sammen med Joseph Paxton, John Lindley og William Bradbury. Han var en av de mest ivrige arrangører av Verdensutstillingen i 1851 (hvorav Paxton var igjen en integrert del), og medlem av konsernledelsen. Etter at utstillingen var over ble han hedret av utenlandske statsoverhoder, og dronningen tilbød ham å bli ridder, som imidlertid han ikke tok imot, han avviste også en stor godtgjørelse som ble tilbudt av den kongelige kommisjonen. I 1853 var Dilke en av de engelske kommisjonærer i New York Industrial Exhibition, og utarbeidet en rapport om den. Han nektet på nytt å motta pengebelønning for hans tjenester.

Dilke ble utnevnt til en av de fem kongelige kommissærene for Verdensutstillingen i 1862, og kort tid etter dødsfallet av prinsgemalen ble han gjort til baronett. I 1865 gikk han inn parlamentet som medlem for Wallingford. I 1869 ble han sendt til Russland som representant for England på gartneriutstillingen holdt i St. Petersburg. Hans helse, derimot, hadde vært over tid blitt dårligere, og han døde brått i den byen, den 10. mai 1869. Et utvalg av hans skrifter, Papers av en kritiker (2 volum, 1875), inneholder en biografisk skisse av hans sønn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dilke, Charles Wentworth i Venn, J. & J. A., Alumni Cantabrigienses, Cambridge University Press, 10 vols, 1922–1958.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Det forente kongerikes parlament
Forgjenger :
Richard Malins


Parlamentsmedlem for Wallingford
1865–1868
Etterfølger :
Stanley Vickers
Baroner i Storbritannia
Ny opprettelse 'Baronett
(av Sloane Street)'

1862–1869
Etterfølger :
Charles Wentworth Dilke