Charles Dilke, 1. baronett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charles Dilke, 1. baronett
Født 18. februar 1810
Død 10. mai 1869
Statsborger Storbritannia
Alma mater Trinity Hall, Westminster School

Charles Wentworth Dilke, 1. baronett (født 18. februar 1810 i London, død 10. mai 1869 i St. Petersburg) var en engelsk Whig politiker, sønn av Charles Wentworth Dilke, innehaver og redaktør av The Athenaeum.

Charles Dilke ble født i London. Han ble utdannet ved Westminster School og Trinity Hall, Cambridge.[1] Han hjalp til med å få igjennom den parlamentariske reformloven av 1832 som ble vedtatt under Whig administrasjon til den 2. jarl Grey.

Dilke studerte juss og i 1834 tok han graden LL.B., men praktiserte ikke. Han hjalp sin far i hans litterære verk, og var i noen år formann i Society of Arts, foruten å ta en fremtredende rolle i Royal Horticultural Society og andre organer. I 1841 var han med grunnla The Gardeners 'Chronicle sammen med Joseph Paxton, John Lindley og William Bradbury. Han var en av de mest ivrige arrangører av Verdensutstillingen i 1851 (hvorav Paxton var igjen en integrert del), og medlem av konsernledelsen. Etter at utstillingen var over ble han hedret av utenlandske statsoverhoder, og dronningen tilbød ham å bli ridder, som imidlertid han ikke tok imot, han avviste også en stor godtgjørelse som ble tilbudt av den kongelige kommisjonen. I 1853 var Dilke en av de engelske kommisjonærer i New York Industrial Exhibition, og utarbeidet en rapport om den. Han nektet på nytt å motta pengebelønning for hans tjenester.

Dilke ble utnevnt til en av de fem kongelige kommissærene for Verdensutstillingen i 1862, og kort tid etter dødsfallet av prinsgemalen ble han gjort til baronett. I 1865 gikk han inn parlamentet som medlem for Wallingford. I 1869 ble han sendt til Russland som representant for England på gartneriutstillingen holdt i St. Petersburg. Hans helse, derimot, hadde vært over tid blitt dårligere, og han døde brått i den byen, den 10. mai 1869. Et utvalg av hans skrifter, Papers av en kritiker (2 volum, 1875), inneholder en biografisk skisse av hans sønn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dilke, Charles Wentworth i Venn, J. & J. A., Alumni Cantabrigienses, Cambridge University Press, 10 vols, 1922–1958.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Det forente kongerikes parlament
Forgjenger :
Richard Malins


Parlamentsmedlem for Wallingford
1865–1868
Etterfølger :
Stanley Vickers
Baroner i Storbritannia
Ny opprettelse 'Baronett
(av Sloane Street)'

1862–1869
Etterfølger :
Charles Wentworth Dilke