Samut Songkhram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Samut Songkhram (สมุทรสงคราม) er provinshovedstaden i provinsen Samut Songkhram i det sentrale Thailand. Befolkningen anslås (2005) til 35 100.


Byens Navn[rediger | rediger kilde]

Ordet "Samut" stammer fra ordet "samudra", som betyr sjø på Sanskrit, "Songkhram" stammer fra ordet "sangramha" som betyr krig på Sanskrit.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger ca. 60 km sørvest for hovedstaden Bangkok, nær elven Klongs utløp i Siambukten. I sentrum er byen tett bebygd, men beveger en seg litt utenfor bykjernen vil en møte på store mengder med frodig vegetasjon, kokosplantasjer, og mindre bondegårder. Rundt byen finnes det tallrike kanaler som hovedsakelig brukes til vanning, de som bor ved kanalene bruker de også til fiske, klesvask, transport, og bading. Ved munningen av Klong-Elven ligger sandbanken Don Hoi Lot, denne er blant annet kjent for sine store forekomster av ulike skjell som brukes i lokale matretter. Sandbanken og området rundt ble oppført i Ramsar-konvensjonen i 2001.

Mangrovetrær ved sandbanken Don Hoi Lot. Sandbanken ble oppført i Ramsar-konvensjonen i 2001

Natur[rediger | rediger kilde]

Området er også kjent for sine mange palmetrær – ett av mange i Thailand, men i området rundt hovedstaden ett av de få med slik rik og grønn vegetasjon. På utkanten av byen er det et rikt dyreliv, mange forskjellige fugler har den frodige vegetasjonen som sitt hjem, og i kanalene svømmer det ulike fiskearter og varaner. Ved mørkets frembrudd er det også god mulighet til å se lysbiller.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Samut Songkhram har ikke like mye industri i forhold til andre områder rundt hovedstaden. Områdets hovedprodukt er salt, som utvinnes fra tallrike fordampningssjøer, I Samut Songkhram har 111 husholdninger saltproduksjon som sitt levebrød. Utenfor bykjernen er det store plantasjer, og området har et fuktig, og tropisk klima, noe som åpner for dyrking av mange forskjellige frukter og grønnsaker, mye av det selges på de lokale markedene på ulike steder i byen. Langs de fleste gatene er det små salgsboder, restauranter, eller lotteriboder. Kjøpesenteret Tesco Lotus som ligger ved highway 3093 huser mange forskjellige butikker og spisesteder.

Transport[rediger | rediger kilde]

Samut Songkhram har en rutebilstasjon i bydelen Amphawa. Derifra går det busser og minibusser til Bangkok. Ellers rundt om i byen er det mulig å ta Songtaew som stopper på faste holdeplasser, eller som kan leies til å kjøre rett til bestemmelsesstedet. Det er også mulig å benytte seg av tuk-tuk for å komme seg rundt i byen.

Fra Samut Songkhram er det også mulig å reise med tog til Bangkok. Dette er spesielt populært blant turister siden togskinnene går rett igjennom byens største fiskemarked, Mae Khlong Seafood Market. Når toget skal kjøre gjennom markedet, løfter selgerne unna parasollene sine og flytter bort ting som skulle ligge i veien for toget. Når toget har kjørt forbi, setter selgerne igjen fram varene sine. Dette er en av de mest saktegående togforbindelsene i Thailand, toppfarten er på 30km/t, hele Mae Klong-Banen er uten signalanlegg.

Kjente Personer fra Samut Songkhram[rediger | rediger kilde]