Hopp til innhold

Chainlink (LINK)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chainlink
kryptovalutasymbolLINK
Første utgivelse2017
Kodelagerhttps://github.com/smartcontractkit/chainlink
StatusAktiv
Skrevet iSolidity, Go
LisensMIT-lisensen
Nettstedchain.link

Chainlink (LINK) er en desentralisert blockchain-orakelnettverk bygget på Ethereum. Det er designet for å overføre data mellom smarte kontrakter på blockchain og virkelige datakilder, som APIs og andre eksterne systemer. Chainlink bruker sitt eget token, LINK, som et incentiv for nodeoperatører og for betaling for datatjenester[1][2].

Historie[rediger | rediger kilde]

Chainlink ble lansert i juni 2017 av selskapet SmartContract, grunnlagt av Sergey Nazarov og Steve Ellis. I september 2017 ble den første versjonen av Chainlink lansert, og selskapet gjennomførte en initial coin offering (ICO) som samlet inn 32 millioner dollar. Rundt 35 % av LINK-tokens ble solgt til publikum under ICO-en, mens resten ble fordelt til selskapet for videre utvikling og til incentivisering av nodeoperatører[3].

Teknologi og Funksjon[rediger | rediger kilde]

Chainlink består av et nettverk av orakler som henter og verifiserer eksterne data, og sender disse dataene til smarte kontrakter på blockchain. Nettverket er bygget på tre hovedtyper av smarte kontrakter:

1. Aggregating Contracts: Samler data fra flere orakler og identifiserer de mest nøyaktige resultatene.

2. Order-Matching Contracts: Matcher smarte kontrakter med de beste oraklene basert på tjenestenivåavtaler (SLA).

3. Reputation Contracts: Verifiserer oraklenes integritet ved å sjekke deres track record, inkludert antall fullførte forespørsler og mengden LINK som er staket[4][5].

Økonomi og Markedsverdi[rediger | rediger kilde]

LINK-tokenet brukes som betalingsmiddel i Chainlink-nettverket og som et arbeids-token for nodeoperatører. Det totale antallet LINK-tokens er begrenset til 1 milliard. I løpet av de første årene etter lanseringen steg prisen på LINK betydelig, spesielt etter flere viktige partnerskap, inkludert Google Cloud og Oracle[6][7].

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Chainlink er blockchain-agnostisk, noe som betyr at det kan operere på flere blockchains samtidig. Orakelnettverket kan brukes til en rekke applikasjoner, inkludert finans, forsikring, spill, og mer. Chainlink har også utviklet flere teknologier som verifiserbart tilfeldig funksjon (VRF) for rettferdige utfall i spill og bevis på reserve (Proof of Reserve) for å verifisere tverr-kjede og off-chain reserver[8][9].

Partnerskap og Utvikling[rediger | rediger kilde]

Chainlink har inngått en rekke partnerskap med store selskaper og blockchain-prosjekter, som Polkadot, Synthetix og Aave, som har bidratt til økt adopsjon og bruk av nettverket. Disse partnerskapene har vært avgjørende for Chainlinks vekst og suksess som den ledende desentraliserte orakelleverandøren[10][11].

Fremtiden[rediger | rediger kilde]

Chainlink fortsetter å utvikle og utvide sine tjenester, inkludert lanseringen av Chainlink 2.0, som har som mål å forbedre desentraliseringen og sikkerheten til orakler. Med en stadig økende adopsjon av smarte kontrakter og desentraliserte applikasjoner (dApps), er Chainlink godt posisjonert for å spille en kritisk rolle i fremtiden for blockchain-teknologi[12][13].

Referanser[rediger | rediger kilde]