Château de Cayx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Château de Cayx[1] er et vinslott i Frankrike i landsbyen Caïx i kommunen Luzech omkring 20 kilometer fra Cahors. Slottet eies av det danske regentparet dronning Margrethe II og prins Henrik.

Historie[rediger | rediger kilde]

Château de Cayx kan spores tilbake til det 15. århundre,[2] da det sikret kontroll over seilasen på Lot-elven. I det 17. århundre ble slottet ervervet av Lefranc de Pompignan-familien. Det var den som i det 18. århundre innrettet kjellerne til vinproduksjon. I 1974 ble slottet kjøpt av det danske regentparet, hvoretter det ble restaurert og vinproduksjonen gjenopptatt.

Vinen[rediger | rediger kilde]

Ifølge de franske appellasjonsregler skal en Cahors-vin bestå av minst 70 prosent av druen Auxerrois (også kjent som Malbec). Alt etter årgang tilsettes på Château de Cays både Merlot og Tannat. Vinene lagres 18 måneder på barriques (vinfat).[3]

Kvaliteten på Château de Cayx-vinene har hyppig vært diskutert.[4][5] Cahors er et meget gammelt vindistrikt, men i 1912 ødela angrep av vinlus produksjonen fullstendig. Den kom først riktig i gang igjen i 1950-årene og måtte oppbygges fra grunnen, så Cahors et egentlig et ungt vindistrikt. Slottet var med i et kooperativ. Etter prins Henriks overtagelse er det arbeidet med å restaurere vinmarkene.[6] Slottet investerte i begynnelsen av 1990-årene i et moderne produksjonsanlegg, for at slottet selv kunne forestå vinifikasjonen og unngå iblanding av druer fra andre gårder. Vinene høster i dag generelt fine karakterer i vinpressen.[7][8][9]

Cahors-vinen er en kraftig vin, som ofte er rik på garvesyre og frukt.[10] Den utvikler seg ved lagring og bør ikke drikkes ung siden vinens nyanser ennå ikke er fullt utviklet. Den kan luftes ved dekantering.

Referanser[rediger | rediger kilde]