Senter for fremragende forskning i teoretisk lingvistikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Senter for fremragende forskning i teoretisk lingvistikk (engelsk: Center for Advanced Study in Theoretical Linguistics, CASTL) er et senter for fremragende forskning ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Senteret ble etablert i juni 2002 og er finansiert av Norges forskningsråd. Senteret driver lingvistisk forskning innen komparativ lingvistikk og generativ grammatikk og står i tradisjonen fra den amerikanske forskeren Noam Chomsky. Senteret var ledet av professor Curt Rice inntil han ble etterfulgt av Marit Westergaard da Rice ble prorektor.

Senteret har redaktøransvar for tidsskriftet Linguistic Inquiry som er et av verdens fremste tidsskrift i fagfeltet generativ grammatikk.[1]

Professor Peter Svenonius ble i 2004 kåret til yngre fremragende forsker.[2]

Forskningsprosjekter[rediger | rediger kilde]

  • MRA (Moving Right Along) er et femårig prosjekt ledet av Peter Svenonius der det forskes på språklig beskrivelse av sted og bevegelse. Budsjett i 2006 1,8 millioner.
  • NORMS internasjonalt prosjekt ledet av CASTL for mikrokomparativ sammenligning av de skandinaviske språks syntaks. Prosjektet hadde i 2006 et budsjett på 3,7 millioner og var ledet av Peter Svenonius.
  • Syntaktisk arkitektur
  • NLVN (Nordic Language Variation Network) nordisk nettverk fra seks forskningsmiljøer. Miljøet analyserer nordisk språkvariasjon i lys av sosiolingvistiske og generativt perspektiv. Nettverket er finansiert av Nordforsk.[3]

Undervisning[rediger | rediger kilde]

Forskere ved CASTL underviser i toårige kurs på mastergradsnivå i generell lingvistikk og i engelsk lingvistikk. Senteret har om lag 15 ph.d.-studenter, nesten alle rekruttert internasjonalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Redaktøransvar til CASTL Tromsøflaket 26.01.2006 Arkivert 11. juni 2007 hos Wayback Machine.
  2. ^ Priser Peter Arkivert 11. juni 2007 hos Wayback Machine. Tromsøflaket 26.03.2004
  3. ^ NLVNs nettside nlvn.uit.no Arkivert 23. juni 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]