Hopp til innhold

Census-designated place

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et veiskilt ved East Los Angeles i California, en CDP med over 100 000 innbyggere.

Census-designated place (CDP) er en fagterminologi som benyttes for en viss type av statistiske områder i USA. Områdene er oftest urbane samfunn av kommunefri type, og grensetrekningene bestemmes av USAs folketellingsbyrå i samarbeid med lokale myndigheter og i visse tilfeller representanter for indianerreservater. Grensene bestemmes hvert tiende år i samband med landets folketelling. En CDP har ingen byrettigheter, og dens samfunnsfunksjoner med planlegging styres på et høyere nivå, oftest av det county det ligger i.

Noen militærbaser, som for eksempel Fort Knox i Kentucky, er klassifiserte som CDPer. Samfunn som domineres av turismevirksomhet, for eksempel feriesteder, eller boområder for eldre, såkalte retirement communities, er andre typeeksempler på CDPer.

USAs folketellingsbyrå opplister ingen administrative byer i Hawaii, og samtlige steder i deres befolkningsstatistikk utgjøres av CDPer. Lokale myndigheter erkjenner imidlertid byrettigheter for Honolulu sammen med det omgivende Honolulu County.

En CDP kan iblant få byrettigheter og opphører da å være en CDP. Et eksempel på dette er byen Rancho Cordova i California, som var en CDP ved folketellingen i 2000, men fikk byrettigheter den 1. juli 2003. I andre tilfeller kan flere CDPer gå sammen og danne en ny by, som eksempelet Miami Gardens i Florida viser. Oppgraderinger fra CDP til by beror ofte av at den lokale befolkningen vil ha mer selvbestemmelsestett, noe som byrettigheter medfører.

Det utføres et kontinuerlig arbeide med å arbeide frem passende kriterier for hvordan man avgrenser CDPer.

Autoritetsdata