Catherine Tizard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Catherine Tizard
Governor-General Catherine Tizard.jpg
Født4. april 1931 (88 år)
Auckland
Ektefelle Robert Tizard (1951–1980)
Utdannet ved University of Auckland
Beskjeftigelse Politiker
Parti Labour Party
Nasjonalitet New Zealand
Utmerkelser Kommandørdame av Order of the British Empire, storkorsdame av Royal Victorian Order, storkorsdame av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, New Zealand-ordenen
New Zealands generalguvernør
13. desember 1990–21. mars 1996
ForgjengerPaul Reeves
EtterfølgerMichael Hardie Boys

Catherine Anne Tizard (født Maclean 4. april 1931 i Wellington) var borgermester i Auckland CityNordøya, før hun ble valgt til den sekstende generalguvernør av New Zealand og hun ble dermed den første kvinnen til begge disse kontorene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun er datter av de skotske innvandrerne Neil og Helen Maclean. Hun vokste opp i Waharoa, nær Matamata, i Waikato-regionen. Faren var fabrikkarbeider. Hun var elev ved Matamata High School og studerte i 1948 ved University Bursary. I 1949 ble hun immatrikulert ved Auckland University College der hun studerte zoologi.

På universitetet møtte hun sin fremtidige ektemann Bob Tizard, som hun giftet seg med i 1951. Paret flyttet senere til Avondale der de stiftet familie, og ekteparet fikk fire barn gjennom de neste seks årene. Tizard fullførte sin utdannelse innen zoologi, og senere begynte hun å undervise ved University of Auckland.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Tizard ble valgt inn til Auckland City Council i 1971 og hun ble gjenvalgt ved de neste valgene i 1974, 1977 og 1980.

Tizard ble også valgt inn i fylkeskommunen i Auckland ved valget i 1980. Fra 1976 til 1985 hadde Tizard opptredener på det populære TVNZ-serien Beauty and the Beast. Ved lokalvalget i 1983 beseiret hun den sittende ordføreren Colin Kay. Hun var den første og hittil eneste kvinnen som har fungert som ordfører for Auckland City. Hun stilte til gjenvalg i 1986 og igjen i 1989 etter en omfattende sammenslutning av de lokale myndighetene.

I 1989 ble Tizard utpekt av dronning Elizabeth II som den første kvinnelige generalguvernøren for New Zealand etter at hun ble anmodet til denne posisjonen av daværende statsminister Geoffrey Palmer. Tizard overtok oppgaven som generalguvernør den 13. desember 1990. Hun er blitt tildelt mange utmerkelser og er medlem av flere ridderordener som Venerable Order of Saint John, Queen's Service Order, den britiske Order of the British Empire, Royal Victorian Order, Order of Saint Michael and Saint George og Order of New Zealand.

I desember 2004 ble Tizard medlem av nettstedet NZ Flag.com Trust, som støttet en folkeavstemning angående hvorvidt flagget til New Zealand skal endres. Tizard uttalte at flagget minnet mest om kolonitiden og at det derfor burde vurdere en endring som mer hensiktsmessig anerkjente identiteten til folket i New Zealand og tilliten til dem selv.