Catching Features

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Catching Features er et orienteringsvideospill laget av Greg Walker. Dette er et prosjekt han har jobbet med på sin egen fritid i flere år. Til vanlig jobber han i et spillutviklingsfirma Pandemic Studios i Los Angeles.

CF er et videospill som dreier seg om orientering. Man løper gjennom et tredimensjonalt terreng (skog, park, by eller hva som helst) med kart og kompass, og man skal gjennomføre en orienteringsløype akkurat som i virkelig orientering. Det fysiske aspektet mangler, men de o-tekniske utfordringene er i til stede. Man må ta raske avgjørelser, ta ut veivalg, grovorientere, finorientere, og hele tiden prøve å finne den beste traseen i terrenget, både om dagen og om natta (nattorientering er med).

Det er også mulig å delta i online orienteringskonkurranser på Internett. Hver konkurranse er åpen i et gitt tidsrom og i dette tidsrommet kan man når som helst delta. Når konkurranseperioden er over, går seieren til den som har best tid. Man kan løpe så mange ganger man vil, men det er kun første forsøk som teller. Etter løpet kan man i et intuitivt system sammenlikne veivalg og strekktider med de andre løperne, og du kan se løpet i reprise med «GPS». Hvis man vil kan man legge ut egne kart og konkurranser. Alle som deltar i online-konkurranser havner på rankinglista på spillets hjemmeside. Fra tid til annen kan man også delta i spesielle turneringer med premier. I fjor ble Orienteering Today Catching Features World Series 2006 arrangert, sponset av kjente aktører som Vavrys og Moscompass.

Induviduelle løyper spilles med intervall- eller fellesstart mot virtuelle motstandere. Etter hver løype får du poeng basert på de andre løperne den dagen. Når du får nok poeng åpnes ny løyper.

Siden starten har CF blitt levert med en kart-editor som man kan lage sine egne kart med. Det følger også med en kartgenerator («randomizer») som kan spytte ut nye kart i det uendelige. Men disse kartene er ikke er spesielt realistiske eller varierte. Men med den siste store CF-oppdateringen som ble sluppet den 13. oktober 2006 fulgte det med et nytt program som svært enkelt lar deg importere et hvilket som helst orienteringskart i OCAD-format og konvertere det til et terreng som kan brukes i spillet. Dette har gjort at det nå florerer av høyst varierte og interessante kart i online-konkurransene. I tillegg bringer dette med seg til nå uante muligheter for tredimensjonal visualisering av orienteringskart.

Et løp varer typisk i 5-10 min, og det finnes både kortere og lengre varianter. Sekundene i CF tikker av gårde mye fortere enn i den virkelige verden. Dette er for at kilometertidene skal bli noenlunde realistiske. Løpshastigheten er nemlig ganske mye høyere i CF enn i virkeligheten. På denne måten sikres det at vanskelighetsgraden ikke blir for lav.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]