Carnoustie Golf Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Carnoustie Golf Club er en golfklubb i Carnoustie, Skottland, grunnlagt i 1842. Den er en av verdens 10 eldste golfklubber. Det har vært spilt golf på Carnoustie siden 1500-tallet, og den eldste opptegnelsen, fra 1527, forteller om jarlen av Panmure, sir Robert Maule, som «Exercisest the Gowf» på linksområdet.

Den opprinnelige banen på Carnoustie var på 10 hull, frem og tilbake over en bekk. Innvielsen av jernbanen langs kysten fra Dundee til Arbroath i 1838 førte med seg en tilstrømning av nye golfere langveisfra. Dette resulterte i at banen ble ombygget og utvidet i 1867 til det som i mellomtiden var blitt standard 18 hull. Siden har Carnoustie fått to nye 18-hullsbaner – Burnside Course og den noe kortere Buddon Links.

The Championship Course på Carnoustie har vært scene for The Open Championship ved flere anledninger. Første gang var i 1931, da Tommy Armour fra Edinburgh vant. Senere vinnere på Carnoustie er Henry Cotton i 1936, Ben Hogan i 1953, Gary Player i 1968, Tom Watson i 1976, Paul Lawrie i 1999 og Padraig Harrington i 2007.

I USA har banen fått kallenavnet «Car-Nasty» på grunn av de meget vanskelige spilleforholdene. Begrepet «Carnoustie-effekten» stammer fra The Open i 1999, da mange av verdens beste golfspillere, oppfostret på jevne amerikanske golfbaner, ble frustrert av de uforutsette problemene på linksbanen. Mens store golfmesterskap som regel vinnes med en score langt under par, eller rett under par i US Open, ble vinnerscoren på Carnoustie i 1999 seks over par.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata