Karl Heinrich von Bogatzky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Heinrich von Bogatzky
Karl Heinrich von Bogatzky.jpg
Født7. sep. 1690[1]Rediger på Wikidata
JankowyRediger på Wikidata
Død15. juni 1774[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Halle (Saale)[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, skribent, låtskriver, teologRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Karl Heinrich von Bogatzky (født 7. september 1690 i Jantkawe i Nedre Schlesien, død 15. juni 1774) var en tysk salmedikter. Han var først tjener ved hoffet i Sachsen-Weissenfels, før han begynte å studere juss og teologi i Jena og Universitetet i Halle, men på grunn av helseproblemer gjorde han seg ikke ferdig. Han slo seg så ned i Glancha i Schlesien, hvor han grunnla et barnehjem.

Bogatzkys hovedverk er Güldenes Schatzkästlein der Kinder Gottes (En liten, gyllen skattekiste for Guds barn, 1718) og Übung der Gottseligkeit in allerlei geistlichen Liedern (Øvelser for gudsvelsignelse i alle former for åndelige sanger. 1750).

I Norsk Salmebok er han representert med en salme, i tillegg til at han har skrevet et vers som andreverset i salmen «Jesus, lær meg du å bede» er basert på.[3] Bogatzky skrev tilsammen 411 salmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Anne Kristin Aasmundtveit, Biografisk leksikon til Norsk Salmebok og Norsk Koralbok, Verbum forlag, Oslo, 1995. ISBN 82-543-0573-0 Side 57.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)