Hopp til innhold

Calcutta Cup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Calcutta cup
IdrettRugby union
Stiftet1879
LandEnglands flagg England
Skottlands flagg Skottland
Antall lag2

Calcutta Cup er et rugby union-trofe, som deles ut til vinneren av den årlige kampen mellom England og Skottland under Seksnasjonersturneringen.[1]

The Calcutta Club[rediger | rediger kilde]

1. juledag 1872 ble det spilt en rugbykamp mellom 20 spillere for England og 20 spillere fra Skottland, Irland og Wales i Calcutta, India. Kampen var en stor suksess og ble gjentatt uken etterpå. Spillerne som deltok stiftet klubben Calcutta Football Club i januar 1873.[2] Året etter ble de med i rugbyforbundet og selv om det indiske klimaet ikke passet så bra for å spille rugby, økte antallet medlemmer i klubben. Det britiske regimentet forlot India og etter hvert ble tennis og polo mer populært og klubben ble nedlagt i 1878. En annen medvirkende årsak til nedleggelsen er at det ble slutt på gratis drikke i baren etter kampene.[2] Medlemmene ønsket å bevare navnet på klubben og tok ut pengene klubben hadde i banken. De ble utbetalt i rupi hvor myntene var laget i sølv. Pengene støpte de om til en pokal som de gav til det engelske rugbyforbundet i 1878 med betingelse om at det skulle spilles årlige kamper om pokalen.

Pokalen[rediger | rediger kilde]

Pokalen i Calcutta Cup

Den er håndlaget i India og er 18 tommer (45 cm) høy. Utvendig er den full av små inngraveringer og tre kongekobraer utgjør håndtakene. Det er en indisk elefant på lokket til pokalen. Sokkelen til pokalen er laget av tre og det er montert plater hvor det er inngravert alle kampene, det vinnende laget og navnet på begge lags kapteiner.[2] Det originale trofeet eksisterer fortsatt, men etter flere år med mislighold, inkludert to spillere fra hvert lag som sparket pokalen under en fyllekule etter kampen i 1988, blir pokalen permanent oppbevart i rugby-museet på Twickenham Stadium. England og Skottland har derfor en tro kopi av pokalen som vinneren viser fram etter kampen.

Konkurransen[rediger | rediger kilde]

Selv om det opprinnelig var tenkt at trofeet skulle brukes som rugby sin versjon av fotballens FA-cup som ble introdusert på samme tid, nektet det engelske rugbyforbundet at det skulle brukes i en turnering for bare engelske lag.[2] Siden Wales ikke hadde et landslag og Irland sitt lag var mye dårligere enn England og Skottland, ble det bestemt at pokalen skulle gis til vinneren av den årlige kampen mellom England og Skottland. Den første kampen ble spilt i 1879, som endte i uavgjort. I 1883 startet Home Nations (som senere har blitt til Seksnasjonersturneringen) og pokalen deles ut etter kampen i denne turneringen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Six Nations Trophies - Cups played for during the tournament». Rugby World (engelsk). 7. mars 2020. Besøkt 3. november 2020. 
  2. ^ a b c d The History of the Calcutta Cup www.historic-uk.com (en) Lest 12. april 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]