Cable Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cable Street
Cable Street - geograph.org.uk - 253565.jpg
Basisdata


Cable Street
51°30′40″N 0°03′22″V

Cable Street er ei gate i bydelen Tower Hamlets i London. Den strekker seg fra Dock Street like øst for Tower of London østover parallelt med Docklands Light Railway til Limehouse. Gata ble anlagt på 1700-tallet og oppkalt etter skipskablene som ble produsert i området. Gatas lengde var opprinnelig en kabellengde.

Minneplakett over «Slaget på Cable Street»

På 1800-tallet ble gata kolonisert av skandinaviske og irske immigranter i den østre enden og jøder i den vestre. Da British Union of Fascists under ledelse av Oswald Mosley forsøkte å arrangere en marsj gjennom Cable Street den 4. oktober 1936 ble de møtt av motdemonstrasjoner fra lokalbefolkninga, og det oppsto voldeligheter. 100-250.000 antifascistiske motdemonstranter deltok i det såkalte «Slaget på Cable Street» som i dag er markert med en minneplakett.[1]

Fram til midten av forrige århundre var Cable Street berykta for sine billige herberger, bordeller og skjenkesteder. På 1800-tallet fant en også en rekke opiumsbuler, drevet av kinesiske immigranter, på Cable Street.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fryer, Daniel Lees (4. oktober 2016). «Slaget ved Cable Street – en seier for antifascismen». Radikal Portal. Besøkt 4. januar 2017.