British Union of Fascists

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
British Union of Fascists
Norsk navnDet britiske fascistpartiet
LandStorbritannia
Leder(e)Oswald Mosley
Grunnlagt1. oktober 1932
Nedlagt23. mai 1940
ForgjengerNew Party
EtterfølgerUnion Movement
HovedkvarterLondon
IdeologiBritisk fascisme antisemittisme isolasjonisme
Politisk posisjonYtre høyre
Flagg

British Union of Fascists (BUF), også kjent som svartskjortene, var et britisk fascistisk parti grunnlagt i 1932 av sir Oswald Mosley. Som navnet tilsier var partiet en samling av flere ulike indre fascistiske grupperinger. Partiet opptrådte svært voldelig og antisemittisk i perioden 19341935.

Mosley tok særlig etter Benito Mussolini i Italia, både med hensyn til hvordan partiet ble bygget opp og med hensyn til uniformering, hvilket innebar de svarte skjortene. De marsjerte i gatene slik SA gjorde i Tyskland, og deres hymne var en tilpasset versjon av Horst Wessel sangen.

Partiet var anti-parlamentarisk og ønsket å erstattet de demokratiske organene med utpekte representanter for de ulike deler av samfunnslivet som i den italienske korporativismen.

Minneplakett ved Cable Street

4. oktober 1936 hadde BUF planlagt å marsjere fra Royal Mint Street gjennom Londons East End. Dette hadde partiet gjort tidligere, på tross av at det ble oppfattet som en sterk provokasjon mot beboerne i området som var jøder og arbeidere som i hovedsak stemte på Labour, det britiske arbeiderpartiet. Da marsjen startet, møtte deltakerne snart motdemonstranter som jaget fascistene. Dette tilbakeslaget viste seg å bli et vendepunkt, og etter slaget ved Cable Street forsvant mange av medlemmene. Partiet ble forbudt i 1940.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]