Ca’ d’Oro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ca' d'Oro)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ca’ d’Oro
Ca' d'Oro facciata.jpg
Beliggenhet
Adresse[[Cannaregio]] 3932 (Calle Ca' d'Oro)
Land ItaliaRediger på Wikidata
Historiske fakta
Arkitekt Bartolomeo Bono, Giovanni Bono, Matteo RavertiRediger på Wikidata
Stilretninggotisk arkitektur
Kart

Ca' d'Oro
45°26′26″N 12°20′02″Ø

Ca' d'Oro er et av palassene ved Canal Grande i Venezia. Selv om det egentlig heter Palazzo Santa Sofia, har det alltid vært kjent som det gyldne hus, fordi den opprinnelig[når?] var kledd med 23 000 ark bladgull, og malt i sinober og ultramarin, begge kostbare farger. Bygningen er fortsatt kjent under dette navnet, selv om det idag ikke er noe igjen av denne dekoren.

Palasset ble bygget mellom 1428 og 1430 for familien Contarini, som skaffet Venezia åtte Doger mellom 1043 og 1676. Giovanni Bon og sønnen Bartolomeo Bon var arkitekter. De er også kjent for sitt arbeide på Dogepalasset, først og fremst Porta della Carta med sin monumentale skulptur av Salomos dom.

Hovedfasaden til Ca' d'Oro ut mot Canal Grande er bygget i Bons venetiansk-gotiske stil. I nærheten finnes også Palazzo Barbaro og Palazzo Giustinian, som er bygget i samme stil.

Etter at den venetianske republikk falt i 1797, har palasset hatt flere eiere. Balettdanserinnen Marie Taglioni, som eide palasset i det 19. århundre, fjernet den gotiske trappen som fantes i det indre gårdsrommet, samt de dekorerte balkongene som også fantes i dette gårdsrommet.

Baron Giorgio Franchetti kjøpte bygget i 1894 og forærte det til den italienske stat i 1922. Det har nå blitt satt istand igjen, og den fjernede trappen er rekonstruert. Det er et galleri og er åpent for publikum.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Goy, Richard J., The House of Gold. Cambridge, 1992
  • Venice, An architectural guide, Edwina Biucchi og Simon Pilling, Batsford 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]