Bus Stop (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Bus Stop er et teaterstykke som hadde premiere på Broadway 2. mars 1955. Harold Clurman hadde regien, mens Robert Whitehead og Roger L. Stevens var produsenter. I hovedrollene spilte Anthony Ross, Kim Stanley, Albert Salmi, Elaine Stritch, Crahan Denton, Phyllis Love, Patrick McVey og Lou Polan. Handlingen foregår på en café cirka tre mil vest for Kansas. Manus er skrevet av William Inge. Produksjonen ble avsluttet 21. april 1956 etter 478 forestillinger.

Filmen Bus Stop fra 1956 er løst basert på teaterstykket.

Handling[rediger | rediger kilde]

En buss må stoppe på en café cirka tre mil vest for Kansas på grunn av en snøstorm. Bussjåføren Carl kjenner caféeieren Grace Hoylard godt fra før, og det antydes at de har et uforpliktende forhold. Den unge servitrisen Elma Duckworth jobber på caféen. Busspassasjerene består av den naive cowboyen Bo Decker, cowboyen Virgil Blessing, som har blitt som en far for Bo etter at han ble foreldreløs som 10-åring, nattklubbsangerinnen Cherie, som har hatt en vanskelig oppvekst og forlengst langt uskylden bak seg, og den sjarmerende collegeprofessoren dr. Gerald Lyman, som har et alkoholproblem og hater autoriteter. Den hardbarkede, men dypt religiøse, lokale sheriffen Will Masters befinner seg også på caféen. I løpet av de rundt fire timene de alle er samlet oppstår det romantiske følelser mellom Carl og Grace, Bo og Cherie og dr. Lyman og Elma.

Opprinnelige rolleinnehavere[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Anthony Ross Dr. Gerald Lyman
Kim Stanley Cherie
Albert Salmi Bo Decker
Elaine Stritch Grace Hoylard
Crahan Denton Virgil Blessing
Phyllis Love Elma Duckworth
Patrick McVey Carl
Lou Polan Will Masters

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Marilyn Monroes produksjonsselskap, Marilyn Monroe Productions, kjøpte rettighetene til Bus Stop. Filmen Bus Stop fra 1956, med Monroe, Don Murray og Arthur O'Connell i hovedrollene, er løst basert på teaterstykket. Fra 1961 til 1962 produserte ABC TV-serien Bus Stop, som var løst basert på teaterstykket, med Marilyn Maxwell, Rhodes Reason og Richard Anderson i hovedrollene. Den 22. februar 1996 hadde en nyoppsetning av teaterstykket premiere på Broadway. Produksjonen ble avsluttet 17. mars 1996 etter 28 forestillinger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]