Burmaveien (Asia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burmaveien og Ledoveien i 1944.
Burmaveien og Ledoveien med sine hårnålssvinger
Allierte kommunikasjonslinjer i Sørøst-Asia (1942–43). Burmaveien ses ytterst til høyre.

Burmaveien (engelsk: Burma Road, kinesisk: 滇缅公路) er en bilvei som forbinder Burma (også kalt Myanmar) med Kina. Den forbinder Kunming i Yunnan med Lashio i Burma. Da den ble bygget var Burma en britisk kronkoloni.

Veien er 1 154 km lang, følger en karanevei og går i gjennom barske fjellområder.[1] Største høyde er 4 700 moh.

Strekningen fra Kunming til den burmesiske grensen ble bygget av 200 000 kinesiske arbeidere under andre kinesisk-japanske krig i 1937 og ble ferdig i 1938. Veien spilte en stor strategisk rolle i andre verdenskrig, hvor britene benyttet Burmaveien til å sende krigsmateriell til Kina før Japan kom i krig med Storbritannia. Denne transporten fant sted som følge av at japanerne hadde tatt kontroll over de kinesiske havnebyene. Forsyninger ble losset i Rangoon (nå Yangon) og sendt med jernbane til Lashio, hvor veien startet i Burma. Etter at japanerne hadde løpt Burma over ende i 1942, måtte de allierte forsyne Chiang Kai-shek og nasjonalistkineserne via luftveien. Disse forsyningene ble fløyet fra flyplasser i Assam i India over den østlige delen av Himalaya. I 1942 fant slaget om Yunnan-Burma-veien sted på denne veien.

Kvinner og barn bruker håndverktøy til å bygge Burmaveien.

Etter krav fra USA og til Winston Churchills store skuffelse, fikk britiske styrker tildelt den primære oppgaven i Stillehavskrigen ved å gjenerobre Burma og gjenåpne forbindelsen over land til Kina. Under britisk kommando beseiret indiske, britiske, kinesiske og amerikanske tropper, sistnevnte under kommando av Vinegar Joe Stilwell et japansk forsøk på å erobre Assam og gjenerobret i stedet det nordlige Burma. Etter at japanerne hadde erobret Lashio i april 1942, måtte de allierte bygge en ny vei, Ledoveien (også kalt Stilwell-veien), som forløp fra Ledo i Assam, gjennom Myitkina hvor den møtte den gamle Burmaveien ved Wandingzhen, i Yunnan i Kina. Den var 770 km lang, og de første lastebilene kom frem til den kinesiske grensen via denne veien den 28. januar 1945. (Winston Churchill, Andre verdenskrig, bd. VI, kap. 11.)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]