Bryterstyring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bryterstyring er en alternativ form for styring av datamaskiner. Dette er primært benyttet av mennesker som ikke har mulighet til å styre datamaskiner ved hjelp av vanlig mus og tastatur. Bryterstyring er ment å gjøre datamaskiner mer tilgjengelige.

En person som bare kan betjene et fåtall brytere, mellom én og 5 vanligvis, må bruke en metode for å kunne ha tilgang til alle funksjonene på et tastatur eller styring av mus. En metode benytter seg av et skjermtastatur med såkalt bryterstyrt skanning. Skjermtastaturet er kjent fra smarttelefoner, hvor man trykker på bokstavene på et tastatur vist på skjermen. En annen metode går ut på å kode trykkene på en eller flere brytere ved eksempelvis morsekode.

Her finnes det mange løsninger å velge mellom, og de enkelte hjelpemiddelsentralene kan rådgi om forskjellige løsninger som er anbefalt i forhold til den enkelte. En spesialenhet kalt NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse har dyptgående kunnskap om alternativ styring.

Typer av brytere[rediger | rediger kilde]

Eks. på en håndbryter

Det finnes i dag store variasjoner på type brytere. Alt fra enkle knapper som trykkes på til hodebrytere, sug/blås brytere og andre varianter. Det finnes også brytere som kan fange opp øyets bevegelse. Disse er kjent som SCATIR brytere. Det er varierende hvor slitsomt det er å benytte enkelte brytere, derfor er tilpassing og valg av bryter minst like så viktig som valg av datamaskin og programvare.

Antallet av brytere[rediger | rediger kilde]

Det er vanligst å benytte 1 eller 2 brytere i dag. Ved bruk av 1 bryter, er det vanlig at datamaskinen eller produktet flytter rundt mellom alternativer og et enkelt klikk aktiverer. Ved bruk av 2 brytere fungerer dom oftest den ene som flytt og den andre som aktiver/velg.

Noen benytter også flere brytere. For eksempel benyttes noen ganger 5 brytere, der 4 er retninger for å styre en mus og den femte fungerer som en museknapp.

En ny teknologi fra First Device [1] gjør at man kan ha flere funksjoner i en enkelt bryter. Dette gjør at eksempelet over med 5 brytere kan implementeres i 1 eller 2 brytere. Dette er et lite skritt på veien for å gjøre datamaskiner og annet utstyr mer tilgjengelige.

Tilkobling av brytere[rediger | rediger kilde]

En bryter kan ikke kobles direkte til en datamaskin. Nesten alle brytere kommer med 3,5 mm Jack plugg og er avhengig av en USB enhet eller PS2 enhet for å kunne kobles til en datamaskin. Her finnes det forskjellige produkter. Noen kan finnes via referansene under.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]