Bryn Celli Ddu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bryn Celli Ddu, inngang fra nordøst
Bryn Celli Ddu – det indre av gravhaugen

Bryn Celli Ddu er en forhistorisk sted på den walisiske øya Anglesey og ligger i nærheten av Llanddaniel Fab. Navnet «Bryn Celli Ddu» er vanskelig å oversette direkte, men det betyr enten «haugen i den mørke lund» eller mulig «haugen i guddommens lund». Jordhaugen ble plyndret og vandalisert i 1699, og arkeologiske utgravninger skjedde i årene 1928 og 1929.

I løpet neolittisk tid sto en steinsirkel og henge på stedet. Et område av brent materiale inneholdt spor av et lite menneskelig bein fra et øre, dekket av en flat stein.

Steinene ble fjernet i tidlig bronsealder da en typisk ganggrav ble bygget over toppen midten på hengen. En utskåret stein med spiralmotiv og slangeform sto i gravkammeret. Det har siden blitt fjernet og tatt vare på av Amgueddfa Cymru (Wales' nasjonalmuseum) og erstattet av en etterligning som står utenfor. En jordhaug som dekker graven er restaurering fra 1900-tallet, og den opprinnelige haugen var antagelig langt større.

Norman Lockyer som i 1906 publiserte den første systematiske undersøkelsen av megalittisk astronomi, har argumentert at Bryn Celli Ddu markerte sommersolverv. Dette ble latterliggjort i sin tid, men nyere undersøkelser av Steve Burrow, kurator ved neolittisk arkeologi ved Amgueddfa Cymru (Wales' nasjonalmuseum) har påvist at denne teorien sannsynligvis er riktig. Denne innrettingen knytter Bryn Celli Ddu til en håndfull andre steder, inkludert Maes Howe og Newgrange, som begge peker til midtvintersolverv. Det har også blitt foreslått at en egenskap tilsvarende til «lysgangen» i Newgrange kan ha sitt motstykke ved Bryn Celli Ddu (Pitts, 2006).

En rekke på fem groper fra tidligere stolper, det vil si stolpehull, ble tidligere antatt å ha vært samtidig med graven, altså ca. 3000 f.Kr., men har siden blitt påvist å være av nyere dato. Tidlige resultater av karbondatering har datert trekull fra stolpene fra to av hullene til å være fra mesolittisk tid (Pitts, 2006).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pitts, M. (2006): «Sensational new discoveries at Bryn Celli Ddu». British Archaeology No. 89 (July/August): 6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]