Brustad-bu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra en Bunnpris-butikk i Oslo, en typisk Brustad-bu. For å få gulvflaten ned til under 100 m² er reolene plassert såpass tett at det er vanskelig for kundene å passere hverandre.

Brustad-bua er et uttrykk som oppstod etter at Torbjørn Jaglands Arbeiderparti-regjering ved daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad i 1997 la frem forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider. Resultatet av de nye reguleringene var at salg av daglig- og kiosk-varer ikke var omfattet av åpningstidsbegrensingene som fulgte av loven, så lenge utsalgsstedene var under 100 kvadratmeter (150 kvadratmeter for bensinstasjoner). Disse små butikkene fikk kallenavnet «Brustad-bu».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den nye butikktypen fikk i avisene navn etter barne- og familieminister Sylvia Brustad, på tross av at hun selv egentlig ikke var tilhenger av det nye regelverket.

Loven skulle erstatte lov 26. april 1985 nr. 20 om åpningstider for utsalgssteder,[1] som hadde et unntak fra åpningstidsbegrensningene for blant annet kiosker, bensinstasjoner og salg av blomster og planter, men definerte ikke «kiosk» og regulerte ikke utsalgsstedenes størrelse. Et alternativt forslag ble framlagt av Senterpartiets stortingsrepresentant, Unn Aarrestad, og fikk navnet Aarrestad-bua.

Den nye åpningstidloven av 1998[2][3] avgrenset i tillegg butikkenes åpningstider til mellom kl. 06.00 og 21.00 på hverdager, og frem til kl. 18.00 på lørdager. På søndager skulle butikkene holde stengt. Unntatt fra disse åpningstidsbegrensningene var utsalgssteder som i det vesentlige solgte kiosk- eller dagligvarer, og som hadde en samlet salgsflate som ikke oversteg 100 kvadratmeter (150 kvadratmeter for bensinstasjoner).

Loven som innførte Brustad-bua ble vedtatt med stemmene til Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti. På tross av navnet var det ikke Sylvia Brustad selv som ivret for innføringen av de nye bestemmelsene, og initiativet kom fra fagbevegelsen i LO.[4]

Senere regler om åpningstider[rediger | rediger kilde]

Åpningstidloven av 1998 ble opphevet 1. april 2003, slik at det ikke er begrensninger på butikkers åpningstider på hverdager, men bestemmelsene om åpningstider på helligdager ble flyttet til lov om helligdager og helligdagsfred.[5][6][7]

Det har på Stortinget også etter dette blitt fremmet flere forslag om endringer i og også fullstendig avskaffelse av loven, men forslagene har blitt nedstemt.[8][9]

Referanser[rediger | rediger kilde]