Brunflo kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brunflo kirke

Brunflo kirke er en kirkebygning i Brunflo. Den er hovedkirken til Brunflo menighet (Brunflo församling) i Härnösands stift. Ved kirken ligger en kastal (en liten, tårnlignende borg) fra siste halvdel av 1100-tallet.

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Den nåværende kirken ble bygget i 1770-1775 av byggmester Daniel Hagman fra Sundsvall, på stedet hvor det allerede på 1100-tallet lå en korskirke viet til Sankt Olav.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirken har en altertavle og en prekestol i gustaviansk stil, bygget av John Edler d.e. i årene etter kirkens innvielse 1778-1786. Bak alteret henger et maleri med motiv i såkalt falsk perspektiv og med forgylling; maleriet ble utført av Jonas Wagenius 1790-1792.

En døpefont av sandsten er utført av den gotlandske mesteren Sighraf, som var aktiv i perioden 1170-1215. Den tilhører utstyret fra den gamle kirken.

På Brunflo kirkegård finnes en gravsten fra 1704, til minne for Oluf Tresk som døde i Brunflo i 1645.

Sankt Olofs korskirke[rediger | rediger kilde]

Abraham Hülphers beskrev den gamle korskirken like før den ble revet i 1775. Han skrev blant annet at stenkirken var den eneste korsformede bygningen i hele Sverige, at det var en svært gammel kirke og at kirken var murt opp av glatt kalkstein. Opplysningen om at Brunflo kirke da var Jämtlands eneste romanske korskirke, tyder på at det hadde en spesiell status innenfor det daværende Uppsala stift, som hele Norrland tilhørte i middelalderen. Ifølge noen teorier var det erkebiskopen som var byggherre for den gamle korskirken. Pilegrimveien fra Selånger til Nidaros gikk gjennom Brunflo, og den romanske korskirken var viet til St. Olaf.

Kastalen[rediger | rediger kilde]

Kastalen

Kastalen fra 1100-talet fungerte som magasin (lager) for fødevarer og andre naturalytelser som erkebiskopen hadde mottatt som skatt. I urolige tider fungerte den også som forsvarsverk. I dag brukes den som klokketårn. Kastalens grunnflate måler 9 x 9 meter, og murene er 16,5 meter høye. Øverst har kastalen et 11 meter høyt senere påbygg utført i tre. På grunnplan har veggen mot øst en gammel vindusåpning, og i et av hjørnene er det en smal trapp fra middelalderen.

Ved Sunne kyrka finnes ruinen av en kastal av samme type, men kastalen i Sunne er delvis ødelagt. I Nord-Sverige er kastaler svært sjeldne, og de to som finnes i Jämtland tyder på at dette var et svært viktig område i middelalderen.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]