Bruce Babbitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bruce Babbitt
Bruce babbitt.jpg
Født27. juni 1938 (81 år)
Flagstaff
Ektefelle Harriet C. Babbitt
Utdannet ved University of Notre Dame, Harvard Law School, Universitetet i Newcastle
Beskjeftigelse Advokat, politiker
Parti Det demokratiske parti, Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Marshall Scholarship

Bruce Edward Babbitt (født 27. juni 1938 i Los Angeles i California) er en amerikansk politiker (demokrat). Han var den 20. guvernøren i delstaten Arizona 19781987. Babbitt tjenestegjorde som USAs innenriksminister under president Bill Clinton 19932001.

Babbitt avlae sin grunneksamen ved University of Notre Dame. Han fikk et Marshallstipendium for å studere ved Newcastle University i England. Han avla i 1965 sin juristeksamen ved Harvard Law School. Han giftet seg i 1968 med Harriet "Hattie" Coons. Paret fikk to sønner.

Babbitt var delstatens justisminister i Arizona og tiltrådte som guvernør i 1978 etter at Wesley Bolin døde i embedet. Normalt skulle Arizona Secretary of State Rose Perica Mofford ha tiltrådt men hun var blitt utnevnt av Bolin og ikke folkevalgt til sitt embede. I en senere situasjon i 1988 fick Mofford tiltre som guvernør da hun vel var blitt valgt til embede og Evan Mecham, Babbitts etterfølger som guvernør, ble avsatt. Delstatens justisminister (Attorney General) er den tredje i suksesjonsrekken i de delstater som har viseguvernør, men Arizona har ingen slik.[1]

Babbitt ble valgt til to fulle mandatperioder som guvernør i Arizona. Han kandiderte deretter i demokraternes primærvalg forut for presidentvalget i USA i 1988. Han hoppet av etter dårlige resultater i Iowa og New Hampshire.

Som innenriksminister ble han utsatt for en undersøkelse i samband med at han hadde nektet å gi en kasinotillatelse til indianere i Wisconsin. Beslutningen og Babbitts utsagn for USAs kongress ble mistenkt å ha blitt påvirket av politiske donasjoner i en affære som ble kalt Wampumgate. I sluttrapporten ble Babbitt funnet uskyldig.[2]

Babbitt sitter i det amerikanske WWFs styre. Han er katolikk. Han har kritisert bruken av landområder i USA i boken Cities in the Wilderness: A New Vision of Land Use in America som utkom i 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]