Bronkietreet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bronkietreet
MeSHD001980
TA98A06.4.01.001
TA23226
FMA7409

Bronkier er en forgrening av luftrøret som finnes innvendig i lungene. I likhet med luftrøret består bronkiene av bruskringer i forskjellig størrelse, bundet sammen av et sterkt lag av bindevev, slik at det dannes et bøyelig og elastisk rør.

Den første delen av løftrøret i hver lunge kalles hovedbronkien (bronchus principalis) og sitter plassert i lungeroten (hilus). Den kan regnes som stammen i bronkietreet, som altså er en trelignende forgrening av luftrøret som finnes i hver lunge. Forgreningene som går ut fra stammen (hovedbronkien) kalles bronkiegrener eller bronkioler (bronchus lobaris primerior, bronchus lobaris interior), mens de aller fineste forgreningene på bronkiolene kalles lungeblærer eller alveoler. Sistnevnte er omgitt av kapillarnettet i lungene, der all utskiftning (oksygen tilføres og karbondioksid utskilles) mellom blod og luft foregår.

Bronkieveggene består av glatt muskulatur som på innsiden er bekledd med av en slimhinne. Slimhinnen har i tillegg til slimceller også såkalte flimmerepitelceller, celler med mikroskopiske hår som gjør disse cellene bevegelige. Dette er celler som opptrer i grupper og beveger seg rytmisk sammen, slik at det oppstår en kontinuerlig bølgende bevegelse som skyver slimet i retning av svelget. Slim som cellene av ulike årsaker ikke klarer å passere ut i svelget hostes opp.

Se også[rediger | rediger kilde]