Brennvika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brennvika
Brennvika sett fra Kråktind.
LandNorges flagg Norge
OmrådeSteigen (Nordland)
Lengde Ca. 6,7 km
Bredde Ca. 5,5 km
Del avVestfjorden
Posisjon
Kart
Brennvika
67°42′29″N 14°50′28″Ø

Brennvika er ei vik sør for Leines i Steigen kommune i Nordland som går inn fra Vestfjorden i østlig retning på halvøya mellom Leinesfjorden og Folda.

I bunnen av vika ligger den to kilometer lange sandfjæra Brennviksanden, og på sørsiden ligger blant annet Stortinden (837 moh. og Brenntinden (754 moh.). Skjærgård på nordsiden. Området benyttes som tur- og rekreasjonsområde for lokalbefolkningen.

Av bosetninger ligger Helnessund, som har anløp av Nordlandsekspressen, på nordsiden. Lokal vei fra Helnessund fortsetter østover til Skår. Lokal vei til grenden Brennvika i bunnen av vika. Sørsiden er veiløst og uten bebyggelse.

Naturreservatet[rediger | rediger kilde]

Brennvika naturreservat (67°43′12″N 14°53′07″Ø) omfatter store deler av Brennviksanden i bunnen av Brennvika og har som vernetema strand og sanddyner. Arealet er på 542 dekar hvorav 361 daa er landareal.[1]

Naturreservatet består av et sør-sørvest-eksponert sanddyneområde der sanden transporteres mot nordøst. Mellom stranden og dynene er det en bratt erosjonskant. Det er flere mindre ferskvannstilsig inn til stranden. Artsmangfoldet er stort og representativt for sandstrand, og dette er en av tre lokaliteter mellom Helgeland og Ofoten hvor det forekommer strandskolm.

Området ligger rett ved grenden Brennvika og er noe påvirket av en liten grusvei med en enkel bru over sanddynene. Stranden brukes som utfartsområde og badestrand.

Formålet med vernet er å ivareta et stort strandområde med intakte og interessante soneringer i vegetasjonen, som for det meste består av etablert dyne, som er meget sårbar for tekniske inngrep.

Brennvika naturreservat ble opprettet den 6. desember 2002[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Markslagsstatistikk Arkivert 2017-07-29, hos Wayback Machine.
  2. ^ Regjeringens dokumentarkiv : Vern av unik kystkultur i Nordland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]