Bremens senat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bremens senat holder til i Bremen rådhus

Bremens senat (tysk: Senat der Freien Hansestadt Bremen) er delstatsregjeringen i den tyske delstaten Bremen som omfatter byene Bremen og Bremerhaven. Regjeringssjefen kalles borgermester og de øvrige medlemmene av regjeringen senatorer.[1]

Bremens senat er samtidig det øverste forvaltningsorgan i byen Bremen. Det øverste utøvende organ i Bremerhaven kalles Magistratet.

Senatet[rediger | rediger kilde]

Senatet er regjeringen til såvel delstaten Bremen som byen ved samme navn. Bremens borgerskap velger senatets president og de enkelte senatorene for den aktuell valgperioden. Medlemmene av Senatet kan ikke samtidig være medlemmer av Bremens borgerskap.

Senatets president og dennes stedfortreder kalles borgermester og stillingen tilsvarer ministerpresidenten i andre tyske delstater, samt borgermestere i Hamburg og regjerende borgermester i Berlin.

Senatet er et kollektivorgan og borgermesteren har dermed ingen rett til ensidig å bestemme retningslinjene for regjeringens politikk. Dette er til forskjell fra for eksempel det som gjelder for Tysklands regjering, hvor forbundskansleren har en slik kompetanse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Senatskanzlei Weltkulturerbe Rathaus Bremen - Senat». www.rathaus.bremen.de. Besøkt 20. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]