Bratlikollen Boligsameie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blokkbebyggelse i Bratlikollen Boligsameie. Bilde tatt fra Libakkveien.

Bratlikollen Boligsameie ligger på Brattlikollen (strøket har faktisk fått sitt navn fra boligsameiet) i bydel Nordstrand i Oslo og består av 308 selveierleiligheter i Libakkfaret, Libakkveien og Sandstuveien. Sameiet ligger like ved Brattlikollen T-banestasjon.

Bygging[rediger | rediger kilde]

Bratlikollen stammer fra et område på Ryen gård i Enebakkveien 116. I 1950 ble det dannet et selskap med boligbygging som formål. Aksjekapitalen var på 20 000,- kroner, og selskapets navn var AS Bratlikollen. Selskapet besluttet å kjøpe et større tomteareale for bebyggelse. Det ble reist noen brakker samt et forretningsbygg i Sandstuveien 46. Etter en rekke eierskifter internt i aksjeselskapet, ble byggingen av boligsameiet påbegynt i 1953. Den totale byggesum var ca. 17 000 000,- kroner.

Den første tiden[rediger | rediger kilde]

Fra Libakkfaret.

Den første innflytting i Bratlikollen Boligsameie fant sted i februar 1954, i Libakkfaret 1-3. Deretter gikk byggingen slag i slag, fram til siste innflytting i 1956.

Kollenytt[rediger | rediger kilde]

I de første årene var Kollenytt en lokalavis for beboerne. Det var mye å informere om i de første årene – nye blokker ble ferdiggjort – nye naboer flyttet inn – det var stor dugnad, og etter hvert ble det flere ulike arrangementer for store og små. Avisen kom uregelmessig, men var populær. Fra 1959 kom Kollenytt fast 4 ganger i året. Bladet inneholdt ikke bare kunngjøringer og nyheter, men også innlegg fra beboere som tok opp aktuelle saker til diskusjon. Bladet utkom i 1955-1960.

Selveierseksjonering[rediger | rediger kilde]

Den 29. november 1982 var det ekstraordinær generalforsamling i AS Bratlikollen og samtidig stiftelse av Bratlikollen Boligsameie. Etter generalforsamlingen betalte hver boligenhet inn 18 000,- kroner for å bli selveier av sin egen leilighet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]