Bratislava slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bratislava slott
LandSlovakia
StedBratislava
StilretningGotisk arkitektur
Etablert1431 (Julian), 1956
Kart
Kart
Bratislava slott
48°08′32″N 17°06′00″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Bratislava slott (slovakisk: Bratislavský hrad, tysk Pressburger Schloss, ungarsk Pozsonyi Vár) er det største slottet i Bratislava, hovedstaden i Slovakia.

Bygningen er en massiv rektangulær bygning med fire tårn, og er plassert på en ganske isolert høyde av Lillekarpatene (Malé Karpaty) rett over Donau (85 m), i midten av Bratislava. Det er god utsikt over byen fra slottet, og man kan se til både Østerrike og (når det er fint vær) Ungarn. Det er forbundet mange legender med slottets historie.

Slottsbakken har vært bebodd siden overgangstiden mellom steinalderen og bronsealderen.[1] De første som bodde her var kelterne, som byen fungerte for som et akropolis, siden fulgte romerne, der byen var en del av limes, Romerrikets forsvarslinje) og slaverne, hvor byen var et stort militært og religiøst senter for Stormähren.[2] Borgen blir først nevnt i 805 eller 907 (sistnevnte i Salzburg-annalene). Et steinslott ble ikke bygd før i det 10. århundre, da området var del av Kongedømmet Ungarn. Gjennom historien har slottet blitt ødelagt og gjenoppbygget flere ganger.

Slottet ble ombygd til et gotisk anti-hussiter-fort under Sigismund av Luxemburg i 1430, og det ble et renessanseslott i 1562,[3] og ble igen ombygd i 1649, denne gang i barokkstil. Under dronning Maria Theresia ble slottet et prestisjefylt rojalt sete. I 1811 ble slottet ødelagt ved brann, og lå i ruiner inntil 1950-årene,[4] da det nesten ble fullt gjenoppbygget i dets tidligere theresiske stil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lacika, «Bratislava», s. 11–12
  2. ^ Lacika, «Bratislava», s. 121
  3. ^ Lacika, «Bratislava», s. 124
  4. ^ Lacika, «Bratislava», s. 128

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]